TMJ dedah bagaimana Safawi Rasid mampu berada ditahap sekarang

Dalam sesi live yang diadakan oleh TMJ semalam, kami cukup tertarik dengan satu lagi t0pik yang diceritakan oleh baginda berkenaan Safawi Rasid sehingga beliau mampu berada ditahap sekarang.

Menurut TMJ, Safawi Rasid mendapat manfaat yang cukup bagus ketika berada di JDT walaupun terpaksa bersa!ng hebat dengan pemain-pemain imp0rt bagi merebvt tempat dalam pasukan.

Sebelum itu TMJ ada memberikan k0men mengenai impak p0sitif yang diberikan oleh pemain-pemain kacvkan dan juga natvralisasi dalam pasukan liga serta faedah kepada pasukan kebangsaan .

“Kita boleh tengok impak pemain natvralisasi buat seperti Matt Davies, Brendan Gan dan Mohamadou Sumareh, mereka boleh buat perbezaan.

“Apabila ada pemain seperti De Paula dan Liridon, pasti mereka berikan perbezaan. Persaingan diantara pemain as!ng yang jadi pemain tempatan dan pemain tempatan lain akan jadi lebih k0mpetitif. Dan pemain tempatan kita akan meningkat.

Menjawab soalan yang diajukan oleh Vijhay Vick – adakah perkara seperti ini (persa!ngan sihat dalam pasukan) adalah salah satu sebab utama Safawi Rasid berada ditahap sekarang, TMJ dengan bersemangat meng!yakannya.

“Of course! Sudah tentu. Sebab sebelum Safawi Rasid kena compete dengan siapa? Gabi Guerra. Jadi, dia kena bekerja lebih keras untuk pastikan dia dapat bermain ditempat Gabi Guerra.

“Takkan semua orang lupa? Dan hari ini, dia menjadi semakin bagus dan lebih bagus.

Selain itu TMJ turut menjelaskan ada fakt0r lain juga yang menyebabkan Safawi Rasid mampu berada di tahap sekarang seperti mampu mengawal mentaliti serta pededahan terhadap media.

“Once the media is too much with Safawi Rasid, kemungkinan kalau semangat tu tak kuat, dia pun akan mervndum juga.

TMJ bagaimanapun menerangkan bahawa ini semua adalah bergantung kepada pemain itu sendiri terutama dari segi kekuatan disiplin pemain supaya tidak hanyut dengan perhatian media.