Thailand umpan Malaysia dengan ganjaran

Tan Cheng Hoe pantas menepis g3mbar-gembvr Thailand ditawarkan ganjaran RM1 juta jika menundvkkan Malaysia sebagai ‘umpan’ dan permainan psik0logi pasukan lawan.

Atas kepercayaan itu juga, ketua jurulatih Malaysia itu mahu pemain-pemainnya tidak termakan umpan berkenaan, sebaliknya fokus kepada usaha untuk memastikan tiga mata di tempat sendiri dalam perlawanan kelayakan Kumpulan G, Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 itu di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam esok.

Sudah rasmikah ganjaran selumayan itu sebenarnya.

Segala g3mbar-g3mbur mengenai habuan itu bukan datangnya daripada kenyataan rasmi Persatuan Bolasepak Thailand (FAT) atau daripada skuad Thailand itu sendiri.

Sebaliknya, ia diuar-uarkan akhbar Lao Dong dari Vietnam, negara yang akan menjadi law@n Thailand berikutnya selepas pertemuan dengan Malaysia itu.

Thailand juga, tambahnya, harus belum melupakan kekec3waan disingk!rkan Malaysia dalam separuh akhir Piala AFF di Bangkok tahun lalu.

Sama ada habuan buat Thailand itu benar atau sebaliknya, bukanlah persoalannya ketika ini.

Lagipun, tiada apa yang hendak dihairankan. 

Jika benar pun FAT mahu menawarkan ganjaran sebesar itu buat pemain dan barisan kejurulatihannya, itu urusan mereka dan kita tiada hak ikut campur.

Namun, ia pastinya akan lebih menarik jika Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mampu menandingi umpan itu dengan menawarkan skuad Malaysia RM1 juta juga jika menang malam esok.

Oleh kerana ia ‘jauh pangg@ng dari ap!’, maka Malaysia harus bangkit bersematkan lencana di dada untuk menafikan Thailand daripada meraih habuan – atau kemenangan psik0logi mereka.

Tiada habuan lebih besar daripada memberikan kebanggaan kepada negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *