Syarat baru Fam tahun 2020

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) mewajibkan kesemua pasukan yang bertanding dalam Liga Malaysia 2020 supaya membuat akuan bersumpah kepada badan induk itu pada 15 Disember ini dengan mengisytiharkan sebarang hvtang yang masih belum diselesaikan pada musim ini, dan pelan untuk menyel3saikan tvnggakan berkenaan.

Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam berkata, akuan bersvmpah berkenaan perlu dibuat oleh kesemua pasvkan bertanding bagi memastikan mereka tidak membawa hvtang-hvtang lama termasuk tvnggakan gaji pemain dan tvnggakan hvtang dengan agensi kerajaan seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri pada musim ini ke musim depan.

“Kita meminta kesemua pasukan untuk membuat akuan bersuvmpah bukan bertujvan untuk menghvkum pasukan berkenaan, tapi bagi memastikan mereka bebas daripada sebarang hutang tertvnggak, dan pelan untuk mengatasi masalah tvnggakan berkenaan.

“Harus diingat semua pasukan harus bertanggungjawab terhadap segala hvtang mereka, dan mereka harus bijak mencari jalan untuk menyel3saikan hvtang-hvtang mereka, dan tidak membawa hvtang berkenaan pada musim depan,” katanya kepada Bernama, baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Stuart memaklumkan kesemua pasukan perlu jujur dan tidak meny3mbuyikan sebarang hvtang tertunggak ketika membuat akvan bersvmpah berkenaan, atau berdepan t!ndakan t3gas daripada FAM, termasuk lesen mereka bakal ditarik balik oleh First Instance Body Pel3senan Kelab badan !nduk itu pada bila-bila masa.

Stuart mendedahkan kesemua pasukan sudah mendapat lesen kebangsaan daripada First Instance Body Pel3senan Kelab FAM bagi membolehkan mereka beraksi dalam Liga-M 2020, kecuali pasukan Kelantan dan Sarawak yang diberi lesen kebangsaan dengan bersyarat setelah g@gal memenuhi beberapa kriteria yang ditetapkan.

Pada masa sama, beliau turut menasihatkan mana-mana pemain untuk terus berjumpa dengan wakil FAM sekiranya ada pasukan yang diwakili pemain berkenaan, masih gagal meny3lesaikan tvnggakan gaji mereka pada musim ini.

“Sekiranya wakil pasukan tidak ada akuan bersumpah pada 15 Dis ini, saya meminta pemain terlibat untuk tampil membuat aduan kepada FAM supaya tindakan lanjut boleh diambil.Tindakan seperti ini bukanlah perkara baharu kerana ia merupakan peraturan yang sudah lama termaktub dalam FAM,” tegas Stuart.

Sebagai rekod, FAM mengarahkan pentadbir Liga Malaysia, Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) mem0tong tiga mata pasukan Kelantan yang bersaing dalam Liga Premier 2019 pada April lalu setelah Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) g@gal mengikut arahan dan tempoh masa ditetapkan Jawatankuasa Tatatertib Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) untuk menjelaskan tvntutan rasmi daripada bekas Pengarah Teknikal KAFA, Alfredo Carlos Gonzalez.

Pada 6 Mac lalu, FIFA menghantar keputusan Jawatankuasa Tatatertibnya supaya KAFA membayar tvntutan daripada Gonzalez, denda FIFA dan kos pr0siding yang keseluruhannya berjumlah kira-kira RM235,686 dalam tempoh 30 hari, namun KAFA dilaporkan g@gal melvnaskan d3nda berkenaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *