Ranking JDT melonjak lebih tinggi dari kelab bintang

Kelab Al Hilal dari Arab Saudi berjaya men3waskan Urawa Reds 3-0 secara agregat dalam perlawanan akhir AFC Champions League 2019 semalam dan ini juga menandakan berakhirnya musim kejohanan b0la sepak kelab diperingkat Asia.

Selesai perlawanan tersebut, kita juga dapat melihat dengan lebih jelas pungvtan mata yang diperolehi oleh kelab-kelab yang bertanding dalam kejohanan di peringkat Asia samada AFC Champions League atau AFC Cup.

Berdasarkan kemaskini yang dibuat oleh FootyRankings, selepas mem3cahkan kelab mengikut zon masing-masing dan mengambil Top 10 dari setiap zon, kelab dari Malaysia iaitu Johor Darul Ta’zim (JDT) berada dikedudukan ke 3 ASEAN selepas berjaya memungut 40.77 mata dalam tempoh 4 tahun terkini.

Untuk melihat dengan lebih jelas jumlah kutipan 40.77 mata ini, sila rujuk kepada pecahan mata yang diperolehi oleh JDT mengikut tahun seperti dibawah

2016: 13.3 mata
2017: 9.22 mata
2018: 5.83 mata
2019: 7.00 mata

Secara keseluruhannya dalam ranking di Asia, pasukan JDT berada di kedudukan ke 33 dan berjaya berada lebih tinggi dari beberapa buah kelab g3rgasi lain seperti FC Tokyo, Gamba Osaka dan Shanghai Shenhua.

Konsist3nsi beraksi dalam saingan di peringkat Asia dan berjaya mencatat keputusan yang baik adalah kunci kepada kedudukan yang diraih oleh pasukan JDT ketika ini.

Dari perspekt!f kedudukan AFC MA Ranking pula, Malaysia berada diranking ke 18 Asia dan ke 9 Asia Timur. Oleh yang demikian, hampir pasti tiada slot automatik ke peringkat kumpulan dari Malaysia untuk musim 2021/2022, dan pasukan jvara Liga Super Malaysia akan melalui perlawanan kelayakan II pl@y-0ff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *