Rahsia Safawi ledak dua gol

PEMAIN sayap kebangsaan, Muhammad Safawi Rasid yang k3marau jaringan sepanjang 3mpat aksi Pusingan Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 sebelum ini akhirnya berjaya mel3dak dua g0l untuk skuad H@rimau Malaya men3waskan Indonesia 2-0 di Stadium Nasional, Bukit Jalil semalam.

Dua gol berkenaan sebenarnya adalah hadiah Safawi kepada Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin yang telah mel0ntarkan cab@ran kepada pemain berusia 22 tahun itu ketika sesi pertemuan dengan para pemain H@rimau Malaya di hotel penginapan pasukan, pagi semalam.

Timbalan Presiden FAM, Datuk Mohd Yusoff Mahadi ketika mend3dahkan r@hsia itu berkata, Safawi sebenarnya telah diberikan ‘@maran’ oleh Hamidin kerana g@gal menjaringkan sebarang g0l selepas empat perl@wanan Kumpulan G ini berlangsung.

“Cabaran itu dil0ntarkan oleh Datuk Hamidin di hadapan semua pemain ketika beliau hadir bersarapan pagi bersama pemain pada pagi hari perlawanan (semalam) dan secara khususnya Datuk Hamidin berkata yang beliau mahu Safawi menjaringkan g0l untuknya malam ini (malam tadi).

“Bagi Datuk Hamidin, walaupun Malaysia menang ke atas Indonesia sekali pun, beliau tetap mahu melihat nama Safawi dalam senarai penjaring kerana Safawi masih belum menj@ringkan g0l lagi dalam pusingan kelayakan ini.

“Jadi pada akhirnya, Safawi telah menyahut cabaran tersebut dengan p0sitif apabila berjaya menjaringkan dua g0l dan bolehlah dikatakan k3menangan ke atas Indonesia ini dibantu dengan ‘s3ntuhan khas’ daripada Presiden FAM,” katanya.

Dengan kemenangan ke atas Indonesia itu, Malaysia kini di tangga kedua Kumpulan G dengan sembilan mata, di belakang pendahulu, Vietnam (11 mata) dan seterusnya Thailand (8), UAE (6) dan Indonesia (0) selepas lima perlawanan, kecuali UAE empat perlawanan.

Selaku pengurus pasukan, Mohd Yusoff turut memuji Safawi yang telah berjaya membuktikan reputasinya sebagai P3main Paling Bernilai (MVP) pada Anugerah Bola Sepak Kebangsaan (ABK) 2019 yang berlangsung baru-baru ini.

“Kami barisan p3gawai dan kejurulatihan skuad H@rimau Malaya sentiasa memberi dorongan dan sokongan kepada Safawi sepanjang kem latihan pvsat kali ini untuk dia terus berada pada pr3stasi terbaik pada setiap perlawanan.

“Sesuai dengan r3putasinya di peringkat d0mestik sebagai MVP, saya rasa dua g0l yang dijaringkannya malam tadi telah membuktikan tahap pr0fesional Safawi yang sentiasa berusaha untuk berada pada tahap pr3stasi yang sama ketika perl@wanan peringkat antarabangsa,” jelasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *