Punca Afiq tidak diturunkan berdepan Tajikistan

Hasrat peminat bola sepak tanah air untuk menyaksikan k3libat Afiq Fazail dalam aksi persahabatan antarabangsa men3ntang Tajikistan tidak kesampaian apabila pemain tengah Johor Darul Ta’zim (JDT) itu dijangka tidak beraksi kerana komitm3n peribadi.

Difahamkan, Afiq diberi pelepasan kerana mempunyai urusan peribadi yang tidak dapat dielakkan.

Ini selepas pemain berusia 25 tahun itu tidak kelihatan ketika sesi latihan rasmi skuad negara semalam selepas bersama dengan pasukan tersebut sejak Selasa lalu.

Afiq akan kembali menyertai kem skuad negara esok untuk menghadapi kelayakan Piala Dunia/Piala Asia bertemu Thailand dan Indonesia, 14 dan 19 September ini.

Enggan mengulas mengenai perkara itu, fokus pengendali skuad negara, Tan Cheng Hoe, kini terarah untuk aksi berdepan Tajikistan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam ini.

“Saya akan memberikan peluang kepada pemain yang masih belum beraksi sebelum ini. Kami mahu mendapatkan kemenangan sebagai m0tivasi sebelum menghadap! Thailand dan Indonesia,” katanya.

Pengendali berusia 51 tahun itu mengakui pendekatan taktikal menerusi s3rangan balas akan dipertarvhkan berdepan l@wan di ranking ke-116 dunia itu.

Ia adalah untuk memastikan Malaysia mampu menghadirkan keputusan p0sitif sebelum bertemu Thailand, Khamis ini.

“Kami telah menganalisa corak permainan lawan. Mereka mampu menghadirkan corak permainan yang pantas dan kerap men3mbusi pertahanan menerusi sayap kiri. Kami juga akan memastikan bagaimana pasukan akan berusaha untuk melancarkan s3rangan balas dalam usaha mendapatkan jaringan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *