Pasukan Seberang tandantangani Ong Kim Swee?

Pendatang baharu Liga Super 2020, Sabah memberi bay@ngan akan menandantangani kh!dmat jurulatih skuad H@rimau Muda, Datuk Ong Kim Swee sebagai ketua jurulatih skuad Tambadau, musim depan.

Perkara itu dikvatkan lagi dengan satu hantaran oleh laman s0sial rasmi Persatuan Bolase pak Sabah (SAFA) yang memuatnaik sebuah keratan akhbar oleh NST yang memaparkan berita bertajuk ‘FAM in no hurry to find replacement’ pada hari ini.

Ia turut disertakan dengan caption, “Maybe, just wait and see.” seperti ditulis oleh laman sosial tersebut.

Terdahulu, Persatuan Bolase pak Malaysia (FAM) menerusi setiausaha agungnya, Stuart Ramalingam telah mengumumkan tidak akan menyambung k0ntrak jurulatih berusia 48 tahun tersebut setelah k0ntraknya t@mat pada penghujung disember ini.

Difahamkan, khidmat ketua jurulatih Sabah ketika ini, Jelius Ating yang memacu skuad Tambadau memenangi Liga Premier 2019 tidak dapat diteruskan pada musim hadapan memandangkan beliau tidak memiliki Lesen Pro AFC.

Lesen Pro AFC merupakan kr!teria wajib oleh setiap ketua jurulatih untuk melatih mana-mana pasvkan yang bersa!ng dalam sa!ngan Liga Super musim depan.

Justeru, SAFA telah merancang untuk mencari jurulatih lain yang memiliki Lesen Pr0 AFC bagi membimbing pasukan tersebut pada musim hadapan dan Jelius Ating akan ‘diturunkan’ pangkatnya menjadi penolong jurulatih.

Ong Kim Swee dilihat sebagai calon yang tepat memandangkan beliau berada dalam fasa akhir untuk melengkapkan permohonan Lesen Pro AFC-nya menjelang hujung tahun ini.