Nilai sebaik mungkin sebelum ‘buang’ pemain: Misbun

KANGAR – Segala aspek dan faktor perlu dinilai sebaik mungkin sebelum proses ‘p@mbuangan’ mana-mana pemain daripada naungan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dilakukan.

Banyak pertimbangan perlu dilakukan agar pihak persatuan tidak s@lah menilai ‘antara kaca dan permata’ yang sepatutnya terus berada dalam badan induk sukan itu.

Bagi ketua jurulatih lelaki negara, Datuk Misbun Sidek berkata, sebagai jurulatih beliau akan melakukan tugas sebaik mungkin dengan mempersiapkan pemain dari segi l@tihan, persiapan ke arah kejohanan serta ulasan dan laporan kepada pengurusan.

“Kalau pihak pengurusan yang buat keputusan itu, kita kena akurlah. Tapi kalau ia kuasa diberi kepada jurulatih, mungkin jurulatih yang akan buat keputusan sama ada hendak direviu atau ditukar ganti atau diromb@k. Itu adalah lebih pada mana yang ada ku@sa untuk buat keputusan.

“Pemain yang ada contohnya yang tidak tidak meningkat prestasinya selepas dibagi beberapa bulan atau tahun dan tidak meningkat, itu harus dinilai dengan sebaik mungkin sebelum kami tuk@r, ganti kepada pemain yang lain,” katanya.

Misbun bersama skuad badminton negara menyertai kejohanan badminton Cabaran Antarabangsa Malaysia 2019 (IC) di Dewan 2020 pada 12 hingga 17 November.

Beberapa pemain yang mempamerkan pr3stasi h@mbar tahun ini dikatakan tidak senang duduk apabila memikirkan sistem ‘peny1ngkiran’ akan dijalankan BAM pada hujung Disember ini.

BAM sebelum memperkenalkan Projek 24 iaitu satu pelan yang meny@sarkan pingat emas Sukan Olimpik Paris 2024 selain menetapkan s@saran terhadap skuad negara m@ra ke final Piala Thomas.

Di bawah Projek 24 itu, antara perkara yang akan diberikan perhatian ialah penilaian pr3stasi pemain serta barisan kejurulatihan pada akhir tahun ini dan tidak teragak-agak untuk m3nggugurkan pemain sekiranya tidak mencapai Indeks Petunjuk Prestasi (KPI).

Sementara itu, Misbun berkata, k0nsentrasi dan pr3stasi pemain mungkin terj3jas bukan sahaja kerana memikirkan mereka mungkin dis1ngkirkan tapi juga boleh terg@nggu kerana faktor lain seperti perc@turan pemain di kejohanan yang disertai.

Menurut legenda badminton negara itu dalam usaha m3mburu mata ke Sukan Olimpik tahun ini, penyertaan dan perc@turan pemain boleh menjadi sebab kepada pr3stasi yang kur@ng baik beberapa pemain.

“Kita tengok seperti sekarang ini, IC tidak besar sangat tapi kita dapat lihat ramai pemain China turun, yang pelapis pun turun bert@nding begitu juga Indonesia, jadi boleh anggap ini adalah pertandingan yang ada taraf, pemain yang bagus pun turun (bert@nding).

“Untuk kita, memang tujuan @jukan pemain yang baharu ini… tiba-tiba mereka akan jumpa pilihan utama di pusingan pertama itu. Kita hendak masukkan mereka sebagai l@ngkah untuk beri pend3dahan dan sebagainya tapi kena berd3pan pemain terbaik dan sebagainya. Macam mana kita hendak nilai terhadap pemain ini,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *