Malaysia tak beri muka kepada Thailand

Walaupun hanya memerlukan seri untuk muncul juara kumpulan dan layak ke pusingan akhir Kejuaraan AFC B-19 tahun depan, pengendali skuad negara Brad Maloney mahu mom3ntum kemenangan diteruskan dalam aksi ter@khir men3ntang Thailand, pada Ahad.

Kemenangan ketiga berturut-turut dengan menewaskan Northern Marina Islands 10-0 serta kekalahan meng3jut 1-2 dialami Thailand kepada Kemboja dalam satu lagi perlawanan pada Jumaat, meletakkan Malaysia menerajui Kumpulan G dengan sembilan mata.

Melegakan untuk mengekalkan rekod kemenangan tetapi silap untuk fikir bahawa kelebihan milik kita kerana Thailand adalah ujian sebenar dan @ksi terakhir akan menjadi penentu. Sedikit kesilapan boleh meny3babkan kita berput!h mata terlepas kedudukan juara.

“Thailand bagai terlvka selepas kekalahan kepada Kemboja jadi kita tidak boleh bermain untuk mencari hanya seri, mereka sudah tentu akan turun untuk meny3rang hab!s-hab!san bagi mendapatkan kemenangan.

Secara kasar kita boleh jangka mereka akan all-0ut namun kita sudah bersedia untuk satu lagi pert3mpuran, saya yakin pemain akan sudahkan tugas dengan baik, ujar Brad Maloney.

Dalam pada itu, bintang muda, Aiman Afif yang sudah mel3dak tujuh gol setakat ini termasuk empat ketika men3ntang Northern Marina Islands, berkata dia dan rakan sepasukan lebih selesa untuk Malaysia dianggap sebagai pasukan bukan pilihan.

“Ia akan menjadi satu perlawanan yang s3ngit, kedua-dua pasukan sedar jika tewas, akan tersingkir. Kami akan memberikan lebih daripada 100 peratus komitm3n untuk meraih tiga mata dan membuktikan kita bukan hanya kelihatan berb!sa ketika menentang lawan yang lemah, tetapi boleh men3waskan sesiapa sahaja,” kata Aiman.

Sebagai rekod, 11 juara kumpulan dan empat naib juara terbaik akan layak ke pusingan akhir Kejuaraan AFC B-19 di Uzbekistan pada Oktober tahun depan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *