Malaysia Patut Ikut Cara Vietnam

Impak yang dibawa oleh jurulatih dari Korea Selatan, Park Hang-seo terhadap bolasepak Vietnam sememangnya ketara dimana pasukan kebangsaan itu berjaya memenangi saingan Piala AFF Suzuki 2018 dengan men3waskan Malaysia di pentas perlawnan akhir. Hang-seo serta-merta dianggap wira oleh peminat bolasepak serta Persatuan Bola Sepak Vietnam (VFF) dimana persatuan itu memberikan k0ntrak baharu yang lumayan di atas kejayaan jurulatih itu memberikan kejuaraan untuk Vietnam.

Namun, selain menghadiahkan kejuaraan, Hang-seo turut membawa impak positif yang lain ke dalam pasukan kebangsaan Vietnam apabila ranking FIFA The Golden Drag0ns mengalami peningkatan mendadak sejak dikendalikan oleh bekas ketua jurulatih Gyeongnam FC itu. Selain itu, dalam 28 perlawnan yang dihadapi oleh Vietnam di bawah kendalian Hang-seo menentng pasukan dari rantau Asia Tenggara, pasukan itu tidak pernah merasa sebarang kekalahan dimana mereka mencatatkan 22 kemenangan dan 6 seri.

Satu pencapaian yang boleh dianggap luar biasa. Baru-baru ini, Hang-seo membawa skuad B-22 tahun Vietnam memenangi pingat emas temasya Sukan SEA 2019 di Filipina. Kejayaan itu juga merupakan pingat emas pertama bagi pasukan Vietnam dalam acara bola sepaksepak selepas mencuba selama 60 tahun, dan kali terakhir mereka menjuarainya pada edisi 1959 ketika itu menggunakan nama Vietnam Selatan.

Apa yang pasti, Vietnam mempunyai p0tensi untuk menjadi penc@bar kepada pasukan-pasukan gerg@si di rantau Asia dengan adanya โ€˜Korea Str@tegistโ€™. Para pemain dilihat selesa dan memahami corak permainan yang diterapkan oleh Hang-seo.

Sumber : vocketfc