‘Magik Kaki kiri Safawi ‘

PENGENDALI sementara Indonesia, Yeyen Tumena mengakui bakat yang dimiliki pemain sayap negara, Muhammad Safawi Rasid adalah sangat luar biasa.

Pada perlawanan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023, Safawi memastikan kemenangan skuad H@rimau Malaya dengan menjaringkan dua gol pada minit ke-29 dan ke-72 sekali gus merangkul kem3nangan ketiga daripada lima perl@wanan dan memacu Malaysia ke tempat kedua dengan sembilan mata.

“Saya sudah melihat dia (Safawi) semasa Sukan Asia tahun lalu di Indonesia. Dia bermain bagus dan berjaya mencipta g0l semasa men3ntang K0rea Selatan dan dari situ saya lihat dia sebagai pemain yang baik bila bola di kakinya.

“Kaki kirinya sangat bah@ya, itu satu bakat yang luar biasa buat Malaysia,” katanya pada sidang media selepas tamat perl@wanan malam tadi.

Mengulas t3ntang kek@lahan skuad G@ruda, Yeyen berkata, pemainnya gagal memanfaatkan peluang dan dua g0l yang dihasilkan Malaysia adalah ‘hadiah’ daripada anak didiknya.

ARTIKEL BERKAITAN: Harimau garang jinakkan Garuda

Apa pun, beliau tetap memuji pemainnya kerana k3rja keras dan berusaha bermain mengikut t@ktikal yang diberikan biar pun keputusan tidak memihak pasukannya.

“Saya ucapkan selamat buat Malaysia yang mengvasai permainan biar pun kita memiliki banyak peluang dan bergerak lebih 3fektif.

“Tentang k3gagalan penalti itu, bagi saya semua pemain boleh gagal melakukannya. Lionel Messiā€¦ Diego Maradona pun pernah g@gal. Kalau hendak kata pen@lti itu detik keb@ngkitan, saya setuju. Apa pun itu pertandingan dan keputusan 90 minit itu sudah ada dan kita tak boleh mengubahnya,” katanya.

Sementara itu, pemain striker, Febri Hariyadi berkata, pemain sudah bekerja semaksimum mungkin, tetapi keputusan tidak memihak kepada mereka.

“Tahniah kepada Malaysia menang perl@wanan itu. Kita banyak peluang, tapi g@gal manfaatkannya,” katanya.

Kek@lahan skuad G@ruda itu sekali gus hampir pasti menutup peluang mereka layak secara automatik ke pusingan akhir Piala Asia 2023 di China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *