Kalau nak rasa sila try

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya K0munikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memberi @maran kepada semua pihak supaya tidak memuat naik, meny3bar ataupun berkongsi k@ndungan b3runsur luc@h di internet.

Suruhanj@ya itu dalam k3nyataannya berkata perkara berkenaan selari dengan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, dan pihak yang didapati m3langgar und@ng-und@ng ini boleh dikenakan p3njara selama setahun, d3nda RM50,000 atau kedua-duanya sekali.

“Pihak MCMC akan menyiasat k3s-k3s peny3baran k@ndungan b3runsur jelik dan luc@h serta akan meny3kat laman-laman s3sawang yang didapati meny3barkan kandungan berkenaan,” katanya.

Kenyataan itu berkata, kerjasama dengan pihak pengendali platform seperti F@cebook turut diambil untuk memastikan kandungan luc@h tersebut tidak tul@r.

Suruhanjaya itu juga akan terus mengambil langkah-langkah sewajarnya dalam memantau peny3baran kandungan yang meny@lahi peruntukan undang-undang negara.

“Pihak MCMC tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas dan membawa mereka yang terlibat ke muka peng@dilan,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *