JDT Kembali Tunjuk Belang

KUALA LUMPUR: Juara bertahan Liga Super, Johor Darul Tazim (JDT) akan meneruskan @ksi dalam Kumpulan G di kejohanan bola sepak Liga Juara-juara Asia (ACL), Oktober depan.

Berdasarkan kalendar perlawnan terkini yang dikeluarkan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) dalam laman sesawangnya, www.the-afc.com, hari ini, skuad Harim@u Selatan akan menntang juara dua kali ACL, Guangzhou Evergrande dari China pada 17 Oktober, sebelum berhadapan wakil Korea Selatan, Suwon Samsung Bluewings, enam hari kemudian.

JDT, kemudian akan men3ntang kelab Jepun, Vissel Kobe pada 29 Oktober, sebelum melengkapkan perlawnan pusingan awal berhadapan Guangzhou Evergrande pada 1 November.

AFC berkata semua perlawnan akan berlangsung di venue terpusat yang akan diumumkan kemudian.

Pada masa ini, JDT berada di tangga kedua Kumpulan G dengan mengutip tiga mata selepas dua perlawnan, dan ketingg@lan tiga mata di belakang Vissel Kobe yang mengekalkan rekod tanpa kalahnya.

Pertandingan kelab bola sepak peringkat teratas Asia dan juga peringkat kedua Piala AFC ditangguhkan AFC sejak Mac lepas berikutan pandem!k C0V!D-19.

AFC juga mengesahkan tarikh untuk lima lagi pertandingan selepas mengadakan perbincangan berterusan dengan ahli gabungannya.

Kejohanan Bola Sepak AFC B-19 di Uzbekistan akan berlangsung dari 14 hingga 31 Oktober, Kejohanan Futsal AFC di Turkmenistan (4 hingga 15 November) Kejohanan AFC B-16 di Bahrain (25 November hingga 12 Disember) sementara Kejohanan Kelab Futsal AFC 2020 di Emiriah Arab Bersatu dijadualkan berlangsung dari 2 hingga 13 Disember.

Sepanjang perbincangan yang bermula di Kuala Lumpur, Doha, Dubai dan Delhi dalam Februari dan Mac, dan bersambung secara dalam talian sejak itu, kami bersetuju dengan kalendar perlawnan yang akan membolehkan kami melengkapkan kedua-duanya, kejohanan kelab dan kejohanan terpusat dalam 2020, menurut Setiausaha Agung AFC Datuk Windsor John.

Sebelum ini, AFC telah menjadualkan semula perlawnan kelayakan pusingan kedua Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 dari Mac, Jun dan September kepada Oktober dan November tahun ini kerana pandem!k C0V!D-19. -BERNAMA