Ini bukan kali pertama-Kim Swee

INI bukan kali pertama bint@ng sensasi H@rimau Malaya Muhammad Safawi Rasid diket3pikan k3tua jurulatih skuad Bawah 22 Tahun (B-22), negara Datuk Ong Kim Swee dalam pasukannya.

Pada 2016, Kim Swee yang ketika itu menjawat jawatan selaku ketua jurulatih skuad kebangsaan mengambil keputusan menggvgurkan nama Muhammad Safawi, daripada senarai akhir pemain menghadapi saingan Piala AFF, yang menyaksikan Malaysia g@gal mara ke separuh akhir.

Selepas tiga tahun, Pemain P@ling Bernilai (MVP) Anugerah B0la S3pak Kebangsaan (ABK) 2018 dan 2019 itu kini menikmati kemvncak karier, selepas membvktikan kualiti dimiliki di p3ntas antar@bangsa bersama skuad kebangsaan dan pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) di peringkat d0mestik.

Penggvguran Muhammad Safawi, 22, pada waktu itu dibaratkan sebagai titik perubahan dalam kariernya, apabila selepas itu beliau b@ngkit dengan pr3stasi 0ebih meyakinkan dan Kim Swee mahu setiap pemain muda, mencontohi kesvngguhan serta sifat tidak pvtus asa dimiliki beliau.

“Kalau tidak sil@p ia (titik perubahan) pada Piala AFF 2016 di mana saya menggvgurkan beliau (Muhammad Safawi) ketika itu. Apabila digvgurkan, beliau kembali dengan begitu p0sitif dan tidak berputvs asa…ini memberikan beliau satu key@kinan cukup baik.

“Setiap pemain harus menc0ntohi Safawi, di mana apabila beliau g@gal atau digvgurkan, tetap k3mbali dengan lebih kekvatan dan kini beliau merupakan pemain terbaik di negara kita,” kata Kim Swee kepada Bernama.

Kim Swee semalam meng3sahkan untuk tidak menyenaraikan Muhammad Safawi dalam skuad negara ke Sukan SEA 2019 di Filipina, demi kebaikan pemain itu yang telah mengh@rungi begitu banyak perlawanan musim ini.

Bekas p3main sayap pasukan T-Team itu mel@kar rek0d cem3rlang bersama JDT musim ini, apabila mel3dak 20 g0l dan merek0dkan 10 ‘assist’ sepanjang 3,088 minit permainan melibtkan 37 penampilan.

Nama Muhammad Safawi kini menjadi sebutan seluruh peminat b0la s3pak tanah air, selepas mel3dak dua g0l dalam kejayaan Malaysia men3waskan Indonesia 2-0 pada aksi Kumpulan G Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023, di Stadium Nasional Bukit Jalil, dua hari lepas (Selasa).

Kem3nangan itu sekali gus membantu skuad H@rimau Malaya k3ndalian ketua jurulatih Tan Cheng Hoe, mel3ngkapkan tahun 2019 dengan penuh g3milang.

Kim Swee yang telah membimbing Muhammad Safawi bersama skuad kebangsaan serta skuad B-22 negara mengakui, pemain kebangsaan itu memiliki kekvatan kaki kiri dan s3ring meluangkan masa sekitar 15-20 minit membuat latihan tambahan, selepas tamat sesi latihan pasukan.

“Kita dapat lihat Safawi kini berada pada tahap berb3za dan ini bukan sahaja daripada hasil us@ha barisan jurulatih, tetapi key@kinan diri Safawi sendiri dan kesunggvhan beliau yang telah membawanya ke tahap cukup baik ini.

“Dalam sesi latihan beliau f0kus kepada setiap sitvasi tetapi yang memberi kelebihan sudah tentu s3pakan percumanya, di mana beliau mempunyai kesvngguhan untuk berlatih (s3pakan percuma) setiap hari, selepas t@mat latihan.

“Apabila kita berl@tih dengan baik ketika sesi latihan, ia akan berlaku serta ‘menjadi’ di setiap perlawanan,” jelas Kim Swee.

Penggvguran Muhammad Safawi mendapat pelbagai reaksi p0sitif dan n3gatif oleh peminat tempatan, namun apa yang pasti sebagai jurulatih, Kim Swee hanya mahukan yang terbaik buat pemain tersebut.

Adakah dengan kepvtusan Kim Swee ini, seluruh peminat b0la s3pak tempatan akan menyaksikan peningkatan pr3stasi lebih baik daripada Muhammad Safawi pada musim 2020? -Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *