Gol k0ntr0versi

Mungkin sudah tiba masa buat Liga Bolasepak Malaysia (MFL) meneroka teknologi Video Bantuan Pengadil (VAR) dalam saingan tempatan susulan gol kedua Johor Darul Ta’zim (JDT) ketika aksi final Piala Malaysia menjadi perdebatan.

Penyerang berbisa JDT, Safawi Rasid, mel3dak jaringan kedua skuad Harimau Selatan itu menerusi sepakan percuma pada minit ke 35.

Apa yang menarik, sepakan itu menewaskan penjaga gol Kedah, Ifwat Akmal Chek Kassim, dengan bola mengenai tiang dan melantun ke arah garisan sebelum dikeluarkan pertahanan, Khairul Helmi Johari.

Pengadil perlawanan, Muhammad Nazmi Nasaruddin, mengesahkan gol tersebut selepas mendapat bantuan daripada penjaga garisan, Zulkarnain Zakaria.

“Saya tidak nampak dan ia atas keputusan pengadil. Jika sudah masuk, memang sah. Mungkin bukan rezeki kami,” ujar Ifwat Akmal.

Ia bukan ins!den pertama membabitkan gol k0ntr0versi dalam situasi hampir sama memandangkan Kedah pernah mengalaminya ketika pert3mbungan separuh akhir kedua menentang Pahang.

Justeru, MFL disaran menggunakan mekanisme terbaik untuk memperkenalkan sistem VAR di masa depan bagi mengelakkan ins!den sama berulang.

“Saya rasa bagus jika diadakan sistem VAR memandangkan Piala Dunia juga telah gunakannya. Sepatutnya perlu ikutlah,” kata salah seorang penyokong JDT.Posted in: SUKAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *