Brendan Gan mungkin bersama pasukan bintang Liga Super

Minggu lalu, dia sibuk berulang alik dari Malaysia untuk pulang ke Sydney, Australia, untuk menyambvt kelah!ran anak lelakinya, Koa Brooklyn.

Namun, tuntutan negara memerlukannya untuk kembali ke kem Malaysia bagi menghadapi aksi pem@nas b@dan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 sebelum meraih kemenangan tipis 1-0 ke atas Tajikistan, Sabtu lalu.

Tapi aksi jitvnya di Stadium Nasional, Bukit Jalil, malam tadi mengundang pujian ramai sehingga tonggak Perak yang hangat dika!tkan dengan Selangor itu dinobatkan sebagai Pemain Terbaik Perlawanan.

Macam ada dua jantvng, itu antara pujian yang dilemparkan terhadap pemain berusia 32 tahun itu ketika menunj@ngi kemenangan 2-1 ke atas pendahulu Kumpulan G, Thailand.

Walaupun ia tidak mengubah hakikat bahawa kedudukan Malaysia di tangga keempat dalam perlawanan keempat pusingan kedua kelayakan itu, namun ia satu detik yang amat penting untuk meny@lakan semula ap! perjvangan skuad negara.

Brendan bagaikan ada di segenap pelosok padang sambil mengotakan janjinya untuk mengikat arkitek Pahang, Chanathip Songkrasin.

Walaupun Chanathip seolah-olah memberi bayangan bahawa gawang anak buah Tan Cheng Hoe itu terlalu rapvh apabila meninggalkan bayangan Brendan untuk membukai tirai jaringan perlawanan.

Tapi situasi itu tidak berkekalan. Giliran pemain yang bangkit dalam dua siri keced3raan lutvt serivs itu pula untuk berada di kedudukan yang hampir sama sebelum menyudahkan umpanan Syamer Kutty Abba — yang menerima krit!kan pada awal permainan sebelum memperkemaskan permainannya.

Belum puas, dia kemudian muncul wira perlawanan apabila mencipta bantuan gol buat gol kemenangan yang disumbat oleh Mohamadou Sumareh.

Jarang untuk kita melihat jaringan daripada gerakan seperti itu tetapi itulah detik istimewa yang diilhamkannya.

Malah, beberapa kali pemain yang diperkenalkan oleh pasukan Sabah itu meny3lamatkan situasi berbah@ya ketika kotak penalti negara dicerobohi pemain lawan.

Syabas buat pemain negara. Sememangnya perlawanan kelas A seperti bertemu Tajikistan — pasukan yang di kedudukan 116 dunia — memberikan satu persiapan yang baik.

Bagi skuad bimbingan Akira Nishino, jurulatih bernilai RM2.75 juta sebulan itu yang menghalang liputan Nadi Arena di Bangi dua hari lalu, mereka harus men3lan satu lagi episod pah!t dihantvi skuad Malaysia sesudah kegag@lan dalam Piala AFF 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *