Boy yakin skuad negara tidak ‘bungkus’ awal

DANIEL Amier Norhisham pernah dijulang antara t0nggak tengah muda terbaik negara terutama ketika di Kejuaraan K0nfederasi Bolasepak Asia (AFC) bawah 23 (B-23) di China tahun lalu, namun pr3stasinya kini jauh berbeza malah agak tengg3lam.

Ia turut diakui Daniel atau Boy yang kec3wa dengan permainannya sepanjang tiga @ksi peringkat Kumpulan A Sukan Sea 2019.

Dia yang lahir daripada Akademi Bolasepak Frenz United sebelum meny3rtai Felda United pada 2017, adalah t0nggak utama kejayaan skuad B-23 di pusingan akhir AFC yang mencipta sejarah buat kali pertama mara ke suku akhir kejohanan.

Paling diingati, sudah tentunya led@kan padu dari luar kotak penalti ketika memb3nam gerg@si b0la sepak Asia, Arab Saudi 1-0 yang membolehkan skuad negara mara ke peringkat lapan terbaik sebelum disekat K0rea Selatan dengan kekal@han 1-2.

Jelas Daniel, dia mahu membalas kepercayaan Datuk Ong Kim Swee apabila bertemu Kemb0ja pada @ksi terakhir kumpulan di Stadium Memorial Rizal petang ini sekiranya diturunkan peng3ndali negara itu.

“Saya kec3wa dengan pr3stasi sendiri. Apa yang saya tahu, saya mampu bermain lebih baik.

“Saya kena cari balik r3ntak dan bantu skvad kita ke separuh akhir,” katanya ketika ditemui Arena Metro, semalam.

Sementara itu, kekal@han 0-1 kepada Kemboja di Kejuaraan Persekutuan Bolasepak Asean (AFF) bawah 22 (B-22) pada Februari lalu, bukanlah petanda yang skuad negara bakal ‘bungkus’ awal daripada saingan Sukan Sea 2019.

Penyerang skuad B-22, Hadi Fayyadh Abd Razak berkata, walaupun rek0d pertemuan kedua-dua pasukan tahun ini lebih memihak skuad Angkor Warr!ors, dia percaya rakan sepasukan sudah bersedia untuk menebvs kekal@han itu.

“Harap itu (t3was awal tahun di AFF) tak mempengaruhi pasukan, saya ambil ia sebagai pemb@kar semangat untuk kita jadi lebih baik,” katanya.