Bagaimanakah cara untuk menghapuskan pepijat

Pepijat boleh berhijrah dari rumah ke rumah melalui perabot, tempat tidur, bagasi, kotak dan pakaian.

Sangat menjijikkan! Makhluk yang halus ini hidup dengan menghisap darah setiap lima ke 10 hari dan boleh hidup selama setahun tanpa makanan. Yang betina boleh bertelur sebanyak 500 biji sekali. Ee gelinya!

Tapi jangan bakar atau musnahkan kediaman anda! Cuba tip-tip daripada pakar pembersih UrbanYou berikut untuk menghapuskan parasit ini dan menghalang mereka kembali.

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris disini

Langkah 1: Kenal pasti ruang yang terjejas

Pepijat selalunya berada berhampiran tempat tidur anda. Terus terang kami katakan, kita lah sumber makanan mereka! Mulakan dengan katil anda. Periksa bantal, tilam dan birai katil.

Seterusnya, periksa perabot berdekatan seperti meja sisi atau di celah kusyen sofa. Oleh kerana serangga parasit ini aktif pada waktu malam, gunakan lampu suluh atau kanta pembesar untuk membantu pemeriksaan anda.

Apa yang anda perlu perhatikan semasa aktiviti penghapuskan pijat:

• Kesan kecil berwarna karat di atas kain cadar atau tilam yang disebabkan oleh pijat yang telah hancur.
• Titik-titik gelap – ini mungkin najis serangga tersebut.
• Telur atau kulit telur kekuningan bersaiz kecil seperti kepala jarum peniti.
• Pijat-pijat hidup.

Selepas ruang bermasalah dikenal pasti, segera rancang pelan kawalan pepijat. Jika anda menyewa di apartmen, maklumkan pemilik apartmen tersebut terutamanya jika unit-unit berhampiran juga diserang pepijat.

Langkah 2: Mulakan penghapusan

Terdapat pelbagai rawatan kimia yang keras dan bagi kes serius, ini mungkin terpaksa dilakukan untuk rawatan yang berkesan. Namun sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan pilihan-pilihan DIY di bawah. Tapi ingat, pastikan barang-barang yang dijangkiti dipindahkan dengan beg plastik sampah yang diikat dengan ketat supaya masalah ini tidak tersebar ke ruang lain di rumah anda.

Haba:

• Kosongkan mesin basuh dan cuci fabrik seperti kain cadar, selimut dan sarung bantal pada suhu 60 darjah Celcius selama sekurang-kurangnya 45 minit untuk menghapuskan pepijat.
• Setelah selesai, letakkan di dalam mesin pengering selama 30 minit pada suhu kepanasan tinggi. Ini akan menghapuskan telur pepijat.

Sejuk beku:

• Ikat kemas barang yang dijangkiti di dalam beg plastik dan letakkan di dalam ruang sejuk beku peti sejuk selama sekurang-kurangnya10 jam. Cuma pastikan barang tersebut sesuai dibekukan.

Soda bikarbonat:

• Tuang soda bikarbonat ke dalam mangkuk. Dengan menggunakan berus cat, sapukan ke atas permukaan keras seperti meja sisi katil dan ke dalam retakan yang ada. Sapukan juga ke atas tilam, di antara spring tilam dan juga pada birai katil.
• Tinggalkan selama seminggu untuk membunuh pepijat serta telurnya.

Langkah 3: Vakum dengan teliti untuk membasmi pepijat

Selepas rawatan di atas, pisahkan tilam dari katil dan vakum kedua-duanya dengan teliti untuk menyingkirkan segala kulit telur, telur serta najis pepijat. Barang di sekeliling seperti perabot, laci, papan skirting dan kemasan dinding juga perlu divakum. Bawa beg pembersih hampagas dan kosongkannya ke dalam tong sampah di luar rumah serta-merta. Jika anda mempunyai pengewap pakaian, gunakannya pada semua permukaan untuk menghapuskan kesemua pepijat dan telur yang mungkin masih ada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *