Terbukti Ong Kim Swee TakKan kembali ke Sukan Sea

APA sudah jadi? Itu persoalan berlegar selepas skuad bawah 22 (B-22) tahun negara mencipta tiga sejarah hitam di bumi Filipina apabila tew@s 1-3 kepada Kemboja dalam @ksi terakhir Kumpulan A saingan Sukan Sea 2019 di Manila, hari ini.

Kekal@han itu bukan saja ‘menend@ng’ skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee keluar daripada persaingan ke separuh akhir, malah ia sejarah hitam kedua selepas dim@lukan 0-1 oleh Filipina sebelum ini.

Bukan itu saja, kekal@han kepada Kemboja adalah yang pertama buat Malaysia kepada lawan sama sejak temasya dwitahunan itu diperkenalkan pada 1959.

Malah, kegag@lan melepasi peringkat kumpulan ini turut mencem@r reputas! Kim Swee yang menghadiahkan pingat emas pada Sukan Sea 2011 di Indonesia serta perak di Kuala Lumpur dua tahun lalu.

Pada aksi ter@khir kumpulan di Stadium Memorial Rizal itu menyaksikan hanya satu pertukaran dalam kesebelasan utama pasukan Kelantan, Danial Haqim Draman menggantikan Danial Amier Norhisham di bahagian tengah.

Menampilkan f0rmasi 3-5-2 berbanding 3-4-3 dalam tiga aksi sebelum ini, skuad negara dilihat lebih banyak menerima asakan lawan yang turut membvru kutipan tiga mata penuh.

Kemboja yang dibimbing pengendali dari Argentina, Felix Dalmas tampil lebih merbah@ya dengan beberapa siri gerakan ke kubv negara.

Bagaimanapun, tiada sebarang jaringan berjaya dicatat sepanjang 45 minit pertama dengan Malaysia hanya mampu melakukan satu percubaan tepat ke gawang Kemboja.

Mimpi burvk skuad negara sebaliknya bermula di babak kedua apabila sep@kan penjvru Kemboja di minit ke-56 gagal ditampan kemas Haziq Nadzli yang kemudiannya disambar In Sodavid untuk gol pendahuluan perlawanan.

Tidak sempat skuad negara memperkemaskan @ksi, gawang negara bol0s lagi tiga minit kemudian hasil rembatan kaki kiri Sieng Chanthea men3waskan Haziq.

Walaupun Kim Swee membawa masuk dua tenaga baharu Quentin Cheng dan Akhyar Rashid, sebaliknya skuad Angkor Warr!ors terus selesa meraih gol ketiga hasil percubaan Keo Sokpheng untuk menambah derita negara di mint ke-68.

Ketika perlawanan memasuki minit terakhir permainan, pemain gantian Quentin yang ber@ksi di Liga Australia berjaya meraih gol saguhati buat skuad negara.

Dengan keputusan itu, Kemboja mengiringi Myanmar ke pusingan kal@h m@t! yang dijadual berlangsung Sabtu ini.