Skuad Naga bah am Skuad Garuda

Nguyen Hoang Duc menjaringkan gol kemenangan dalam waktu kec3deraan untuk Vietnam menewaskan Indonesia 2-1 bagi mengekalkan tempat selaku pendahulu Kumpulan B, bola sepak Sukan SEA Filipina di Stadium Memorial Rizal, Manila sebentar tadi.

Kedua-dua pasukan itu bert3mbung untuk mer3but kedudukan teratas selepas memenangi dua perlawanan terdahulu.

Skuad Naga Emas kendalian Park Hang-seo itu memb3lasah Brunei 6-0 sebelum menewaskan Laos 6-1 manakala Indonesia merekodkan dua kemenangan 2-0, masing-masing ke atas Thailand dan Singapura.

Sejajar dengan sasaran itu, perlawanan berlangsung s3ngit dengan siri beberapa kek@saran.

Untuk menantikan aksi k3ras itu tamat dan jaringan gol tercipta, penonton di stadium itu perlu menunggu sehingga ke minit ke-23 gara-gara kesilapan penjaga gol Hanoi FC, Bui Tien Dung.

Pemain berusia 22 tahun itu gagal mengagak tepat jantaran lintang dari sebelah kanan yang mengg3gar palang golnya sebelum Sani Fauzi menanduk masuk jaringan pembukaan.

Vietnam kemudian meningkatkan as@kan untuk mencari gol penyamaan dalam babak kedua.

Nguyen Trong Hoang dan Nguyen Quang Hai kerap meng@ncam gawang lawan, namun gol penyamaan yang dicari-cari datang daripada sumber berbeza.

Pemain pertahan, Nguyen Thanh Chung, merupakan individu yang bertanggungjawab menanduk masuk bola daripada s3pakan sudut ke gawang Nadeo Winata untuk menjadikan kedudukan 1-1.

Vietnam kemudian mengubah nasib mereka apabila pemain tengah Viettel FC, Hoang Duc, mer3mbat k3ncang gol kemenangan dalam waktu kec3deraan untuk mengubah mimpi indah Indonesia kepada igavan ng3ri.