Beliau Striker Punyai Penyudah Padu

Salah satu pemain yang aku ‘follow’ perkembangan biarpun dia bukan lagi pemain Kedah.

Nando seorang lagi generasi ‘poacher’, penyrang yang kurang sentvhan tetapi mempunyai penyudah yang klinikal.39 perlawanan dari 40 perlawanan,

Musim lepas bersama Kedah, Nando beraksi 39 perlawanan, kurang 1 perlawanan sahaja dari keseluruhan perlawnan Kedah iaitu 40 perlawanan. Nando bersama Baddrol mencatat jumlah penampilan tertinggi, mereka main 39 perlawanan. Kat sini kita nampak Nando tiada masalah dari segi fitness, dia sentiasa berada pada tahap terbaik untuk diturunkan.

Di Kedah, Nando agak lambat panas enjin. LS4 barulah dia menemui sasaran. Total Nando menamatkan musim bersama Kedah dengan 21 gol/6 assist.

Ok tutup buku dia bersama Kedah.

SERTAI JDT Dengan status ‘proven’ dan ejen bebas, JDT tidak teragak agak membawa Nando ke sana. Kita percaya Nando lebih kepada plan backup kepada Diogo sekiranya JDT kehilangan pemain utama mereka itu.

Di JDT II, Nando memang tidak berdepan masalah. Dia sudah ada pengalaman bermain di Liga Super, mempunyai rekod 21 gol.

Perlawnan pertama, Nando sudah menghadiahkan 2 gol dalam debut beliau. Dengan Liga hanya ber@ksi separuh musim, Nando menjaringkan 8 gol dari 10 perlawnan. Ada moment, Nando menjaringkan gol dalam 3 perlawnan berturut turut, JDT II bertemu Selangor II, Perak II dan Kuching FC.

Cemerlang bersama JDT II, Nando disenaraikan dalam perlawnan terakhir JDT di Liga Super. Hasilnya 1 gol/1 assist ketika JDT menang keatas Melaka United.

Keseluruhan bersama JDT dan JDT II, 9 gol dari 11 perlawnan.Bagi pandangan peribadi, Nando ni memang penyrang kelas ‘Liga Super’. Dia dah buktikan tu. Di Liga Perdana bersama feeder team, Nando tidak berdepan masalah hanya perlu tingkatkan tahap permainan dia.

Dia sesuai dengan plan ‘backup’ kepada skuad utama JDT yang dijangka mempunyai jadual perlawanan yang padat musim depan.

sumber:DON k-rul