Sebenarnya Wan Kapet Banyak Bantu Kedah

Selain topik penye rang, kita throwback topik ‘Assist’ pun best jugak.

Assist/Bantuan Gol
Assist atau bantuan gol mungkin tidak akan diingati sangat macam nama penjaring yang selalu meniti dikalangan peminat tapi tanpa ada pemain yang mampu created assist ni, pasukan akan struggle untuk membvru gol.Pasukan yang mengutamakan teamwork akan dapat hasilkan ‘provider’ lebih ramai sekaligus memudahkan tugas penye rang untuk meledak jaringan.

Dikala Sandro dan Liridon memancu catatan assist mereka dengan jumlah 82 assist untuk Kedah, nama nama pemain tempatan pun tak kurang hebat pada waktu tu. Kita ada pemain lokal Wan Kapet dan Baddrol yang menjadi ‘backb0ne’ kepada jaringan pasukan untuk musim bermula 2015, 2016, 2017. 2017
14 assist dari 2 flanker ketika tu cukup menceritakan sistem sera ngan pasukan waktu tu merangkumi semua koridor pasukan. Wan Kapet mencipta 8 assist, manakala Baddrol 6 assist musim tersebut. Musim ni boleh dikatakan musim terbaik Kedah di Liga Super. Macam cakap kat atas, tu belum masuk sumbangan Liridon dan Sandro.

2017 assist rank

Liridon Krasniqi 20 assist

Sandro 9 assist

Syazwan Zainon 8 assist

Badd 6 assist

Tengok la ratio daripada 43 assist musim tersebut, memang padu.
Memasuki 2018, Kedah cuba mengekalkan konsep tersebut namun musim tu kita tahu Kedah melalui fasa sukar, tersingkir awal Piala FA dan Piala Malaysia. Kedah juga bermain dibawah 3 pengendali berbeza dalam 1 musim.Beberapa pemain utama juga mengalami kecede raan macam Wan Kapet tapi ada pemain lokal yang menyerlah juga,

Akhyar Rashid 6 assist
Badd 5 assist

Musim 2019 lepas Kedah bermain sistem yang berlainan, erti kata Kedah restart balik sesuatu yang baru. Peliknya statistik Badd melonjak naik mendadak.Badd sebagai mentor memimpin carta assist pasukan dengan jumlah paling tinggi dan catatan tersebut paling baik karier beliau sendiri.

Badd 14 assist
Farhan Roslan 5 assist
Zaquan Adha 3 assist

Musim 2020? Kedah dah catat 4 pemain berbeza untuk menghasilkan assist,Masing-masing mencatat 1 assist

Rizal Ghazali gol Kpah

Azamuddin Akil gol Renan

Amin Nazari gol Kpah

Shakir Hamzah gol Kipre

sumber: Don K-Rul IZham