‘Saya terlampau penat’ – Safawi

Pemain s@yap Harimau Malaya memberi r3aksi itu ketika ditanya mengenai penggvguran namanya daripada skuad Sukan SEA Filipina yang akan bermula minggu depan.

Safawi berkata, dia tidak k3sal namanya tidak berada dalam senarai pemain dengan al@san dirinya terl@mpau p3nat selepas mengharungi jadual perlawanan yang padat sepanjang musim ini.

“Tidak kesal, mungkin orang tahu tahun ini saya banyak perl@wanan, kalau orang tahu main bola akan faham saya tiada rehat langsung tahun ini.

“Keputusan jurulatih (menggvgurkan nama), memb3ri peluang kepada pemain baharu bawah 18 tahun kerana bagi saya ada lagi pemain yang b@gus,” katanya.

Ditanya penggvguran namanya bakal mengec3wakan peminat, Safawi enggan mengulas lanjut berhubung hal itu.

“Saya baru tahu (nama digvgurkan) selepas tengok senarai nama pemain,” katanya.

Safawi dis@hkan tidak akan beraksi di Filipina selepas Kim Swee mengvmumkan pada sesi l@tihan yang berlangsung di Stadium Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), hari ini.

Keputusan berkenaan sememangnya di luar jangkaan kerana pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) itu awal-awal lagi dic@nang bakal memperkuatkan pasukan negara yang meny@sarkan mara ke p3ntas fin@l t3masya dwitahunan itu.

Malah, Safawi juga sebelum ini adalah k3tua pasukan skuad B-22 ketika mengharvngi pusingan kelayakan Kejvaraan K0nfederasi B0las3pak Asia (AFC) B-23 di Kuala Lumpur Mac lalu yang seharusnya kekal memimpin pasukan di Filipina.

Menurut Kim Swee, beliau memvtuskan untuk menggvgurkan nama Safawi atas ker3laan hati selepas pemain kelahiran Dungun, Terengganu itu menempuh jadual yang amat padat sepanjang musim ini.

Katanya, keputusan beliau tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak sebaliknya mahu memberi r3hat buatnya yang sudah mengh@rungi berpuluh perlawanan sama ada bersama JDT (Liga Super, Piala FA, Piala Malaysia, Liga Jvara-Jvara Asia) dan skuad kebangsaan (kelayakan AFC B-23, @ksi persahabatan antarabangsa, kelayakan Piala Dunia).

“Satu kepvtusan yang amat b3rat dan svkar untuk saya lakukan tapi demi kebaikan Safawi yang mana kita tahu dia sudah bermain begitu banyak perl@wanan dengan kelab dan mewakili negara, termasuk mewakili pasukan B-22 awal tahun ini.

“Jadi demi kebaikan semua saya terpaksa memvtuskan untuk Safawi berehat yang mana kita mempunyai jadual amat penting tahun hadapan. Saya harap semua pihak harus faham dengan apa yang saya lakukan.

“Bukan saja untuk kepentingan diri saya tetapi untuk kepentingan kelab dan negara,” kata peng3ndali dari Melaka itu.

Kim Swee yang pernah mengh@diahkan pingat 3mas Sukan SEA di Indonesia 2011 dan pingat p3rak pada edisi dua tahun lalu di Kuala Lumpur diletakkan dalam Kumpulan A di Filipina kali ini.

Skuad negara dijadual bertemu Myanmar pada@ksi pertama Isnin ini sebelum turun men3ntang tuan rumah (29 November) disusuli Timor Leste (2 Disember) dan Kemboja (4 Disember).

Jelas Kim Swee lagi, ketiadaan Safawi bakal membuka ruang kepada pemain lain untuk mer3but tempat dan percaya ketiadaan pemenang anugerah Pemain Paling Bernilai (MVP) di Anugerah Bolasepak Kebangsaan (ABK) baru-baru ini mampu dit@mpung pemain lain.

“Ini membuka ruang kepada pemain lain… kalau Safawi berada dalam skuad mungkin peluang tertutup untuk satu atau dua pemain, tetapi dengan keti@daan Safawi ini memberi peluang kepada mereka untuk membuktikan dan mendapatkan tempat dalam kesebelasan utama mahupun senarai terakhir 20 pemain,” katanya.

Selain itu, Kim Swee turut meng3sah tonggak pert@hanan tengah JDT, Adam Norazlin dipilih mengisi kuota pemain lebih berusia selepas seorang lagi pert@hanan, Irfan Zakaria dipanggil sebelum ini.

Terdahulu, beberapa nama b3sar turut mewarnai skuad B-22 negara, termasuk bint@ng Sporting Kansas City di Liga Bolasepak Utama Amerika (MLS), Wan Kuzain Wan Kamal, striker pr0lifik B-18 yang akan beraksi bersama kelab Belgium, KV Kortrijk tahun depan, Luqman Hakim Shamsudin serta striker kelab Jepun, Hadi Fayyadh Abdul Razak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *