Rezeki tanpa diduga

LUQMAN Hakim Shamsuddin menerima Anugerah Khas AMD- Yakult dalam satu Majlis Penghargaan dan Jamuan Akhir Tahun Akademi Bola Sepak Negara Mokhtar Dahari (AMD), G@mbang, Pahang Sabtu lalu.

Dia membawa pulang sijil serta wang tunai RM 500 sumbangan Syarikat Yakult (M) Sdn Bhd.

Pemain berusia 17 tahun kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu kini sedang bersama skuad bawah 22 tahun negara kendalian Datuk Ong Kim Swee ke Sukan Sea 2019 di Filipina dipilih berd@sarkan prestasi dan p3ncapaiannya mewakili pasukan AMD mahupun pasukan negara.

Antara p3ncapaian Luqman ketika mewakili pasukan negara adalah mvncul penj@ring terbanyak AFC bawah 16 tahun 2018, Naib Juara Piala AFF U18 2019 dan membantu pasukan Bawah 19 tahun negara melayakkan diri ke pusingan akhir Kejohanan AFC Bawah 19 tahun 2020 di Uzbekistan.

Luqman juga akan berk3lana ke kelab bola sepak Cardiff sebelum menyertai kelab divisyen 1 Liga Belgium, K.V Kortrijk mulai tahun 2020.

Dia juga turut diiktiraf sebagai antara 60 pemain muda berbakat dunia oleh majalah luar negara The Gvardian dan turut merek0dkan j@ringan h@trik terpantas, 2 minit 11 saat dalam perl@wanan bert3mu pasukan Brunei bagi Kumpulan G Kelayakan AFC Bawah 19 Tahun di Phnom Penh, Kemboja bulan lalu.

Sementara itu, Pengarah Urusan Yakult (M) Sdn Bhd, Hiroshi Hamada melihat prestasi yang di tunjukan oleh Lukman sepanjang tahun ini sangat member@ngsangkan sehingga menarik p3rhatian pihak Yakult untuk turut sama menghargai kejayaan yang di hasilkan olehnya.

“Bagi pihak Yakult Malaysia, saya amat tertarik hati melihat kejayaan yang di capai oleh Lukman sepanjang tahun ini. Saya meng3nalinya sewaktu Kej0hanan Piala Sanix pada bulan Mac lepas di Fukuoka, Jepun.

“Sejak dari itu saya sentiasa mengikuti perkembangannya dan saya dapat merasakan beliau akan pergi lebih jauh lagi di peringkat antarabangsa,” jelas Hamada.

Turut menerima pengh@rgaan dalam majlis tersebut adalah Muhammad Najmuddin Akmal (Anugerah Atlet Elit), Sikh Izhan Nazrel (Pemain Terbaik Bawah 17 tahun), Ziad El Basheer (Pemain Terbaik Bawah 16 tahun), Muhammad Nabil Qayyum (Pemain Terbaik Bawah 15 tahun), Muhammad Akid Zamri (Pemain Terbaik Bawah 14 tahun) dan Muhammad Afiq Danish (Pemain Terbaik bawah 13 tahun).

Majlis yang dirasmikan oleh Lag3nda bola sepak negara, Datuk Jamal Nasir Abdul Ismail turut meraikan 34 orang p3latih AMD bawah 17 tahun yang akan men@matkan program bersama AMD pada tahun ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *