Renan Alves Di Beri Amar@n

Alor Setar: Bekas jurulatih Kedah, Azraai Khor Abdullah menganggap Persatuan Bolasepak. Kedah (KFA) patut memberi tegvran atau amaran kepada pemain pertah@nan, Renan Alves.

Azraai yang pernah menjulang kejayaan dua kali juara ‘treble’ bersama Helang Merah
berkata, ia penting bagi memastika pemain kelahiran Brazil itu tidak mengulangi tindakan yang boleh merugikan pasukan pada masa akan datang.

“KFA wajar memberi peringatan atau surat amaran buat Alves sebagai langkah membentuk tahap permainan lebih berdisiplin yang menjadi sebahagian daripada etika pemain profesional.

“Perkara sama dilalui pemain import Nelson Sam Martin yang pernah diberi amaran
akibat gagal mengawal emosi, namun dengan teguran dan amaran yang diberikan akhirnya dia berjaya menghasilkan
corak permainan yang diharapkan.”

“Ada juga pemain di zaman
Robert Albert dahulu iaitu Peter Nieketien yang juga pernah diberi amaran untuk dikenakan denda jika gagal mengawal emosi waktu perlawnan,” katanya.

Segelintir penyokong Kedah mengkr!tik tindakan Alves yang menampan bola menggunakan tangan ketika aksi play0ff Liga Juara-Juara Asia (ACL) berepan FC Seoul, Khamis lalu yang menyaksikan dia dibvang padang, selain lawan diberikan sep@kan penalti.

Berdasarkan rekod musim lalu juga Alves pernah terlepas aksi final Piala FA dan Piala Malaysia akibat pengg@ntungan selepas mengumpul banyak kad kuning.

Sementara itu, bekas pemain Kedah, Akmal Rizal Ahmad Rakhli menyifatkan Alves seharusnya lebih berhati-hati dalam melakukan sebarang tindakan yang boleh mengundang !mpak buruk kepada pasukan.

Namun, Akmal percaya tindakan tidak sepatutnya yang dilakukan Alves terutama ketika berdepan FC Seoul bukan disengajakan.

“Tidak wajar untuk salahkan dia 100 peratus kerana dalam perlawanan di Liga Perdana Inggeris pernah berlaku perkara sebegini ketika pemain melompat untuk mendapatkan bola di udara, tangan pemain akan sedikit terangkat dan ia terjadi secara
spontan,” katanya.