Ranking Malaysia selepas tewaskan Thailand

KUALA LUMPUR: Malaysia terus membuka peluang dalam kempen kelayakan pusingan kedua Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 selepas menvmpaskan Thailand 2-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil, sebentar tadi.

Jaringan Brendan Gan dan Mohamadou Sumareh pada minit ke-26 dan 56 sudah cukup untuk meng3cewakan Thailand walaupun pelawat terlebih dulu membuka tirai jaringan seawal minit ketujuh menerusi Chanathip Songkrasin.

Malah, keputusan itu menyaksikan Malaysia menamatkan k3marau kemenangan ke atas skuad Thailand hampir lima tahun selepas kali terakhir menang 3-2 pada final kedua Piala AFF 2014.

Kemenangan itu juga membolehkan Malaysia mengumpul enam mata selepas empat perlawanan dalam Kumpulan G, manakala Thailand kekal dengan tujuh mata.

Bukan sekadar menilai berdasarkan keputusan, namun melihat kepada corak permainan dan s3mangat jvang semua pemain yang seakan ‘dirasvk’ boleh dikatakan ia antara persembahan terbaik Malaysia.

Keberanian Tan Cheng Hoe melakukan r0mbakan kecil dalam senarai kesebelasan utama termasuk menyenaraikan Syamer Kutty Abba di bahagian tengah, Syahmi Safari di benteng kanan dan penjaga gol, Khairulazhan Khalid tampak membuahkan hasil.

Malah, ketiga-tiganya dilihat berjaya memberikan apa yang dimahukan Cheng Hoe terutama Syamer yang sebelum ini mendapat krit!kan daripada segelintir penyokong.

Gandingan Syamer bersama Brendan Gan dan Nor Azam Azih dibahagian tengah juga berjaya menengg3lamkan tonggak Thailand, Chanathip Songkrasin yang sebelum ini menjadi keb!mbangan utama kem Malaysia.

Malaysia kini di kedudukan keempat berkongsi mata dengan UAE yang tewas dua kali berturut- turut kepada Thailand dan Vietnam. Vietnam kembali di puncak dengan sepuluh mata, Thailand di tangga kedua dengan tujuh mata.

Malaysia akan berdepan Indonesia di gelangggang sama pada 19 November ini dan ia satu lagi perlawanan wajib menang buat anak buah Cheng Hoe jika mahu melepasi kelayakan pusingan kedua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *