Perlawanan Final Berat Sebelah!

KUALA LUMPUR: Aksi final yang berat sebelah! Itu gambaran yang boleh diberikan untuk perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kedah dan Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Nasional, Bukit Jalil, malam tadi.

Ia susulan prestasi skuad Kedah yang seakan bukan tandingan buat JDT selepas tewas mudah 3-0.

Namun, ini bukan kekalahan terbesar yang berlaku di pentas final Piala Malaysia dengan Kedah pernah menewaskan Perak 3-0 pada 20

07 dan Singapura pernah meraih kemenangan 4-0 ke atas Pahang pada 1994.

Turun tanpa dua tonggak pertahanan, Renan Alves dan Rizal Ghazali, Kedah terus menerima tamp4ran hebat apabila keh!langan khidmat Azmeer Yusof yang terpaksa dikeluarkan hanya selepas 16 minit permainan akibat kec3deraan.

Faktor itu mungkin menjadi antara punca benteng Kedah tampak mudah dit3mbusi jentera s3rangan JDT yang membuka tirai jaringan menerusi Leandro Velazquez pada minit ke-27.

Selain kel0nggaran di bahagian pertahanan, anak buah Aidil Sharin Sahak juga dilihat buntu untuk mengatur s3rangan yang menyaksikan tidak banyak percubaan berb4haya dapat dilakukan pada terutama di babak pertama.

sumber: BH

Sebaliknya, JDT yang jelas menguasai permainan berjaya mengukuhkan kedudukan selepas sepakan percuma Safawi Rasid gagal diselamatkan penjaga gol Kedah, Ifwat Akmal Chek Kassim pada minit ke-35.

Kealp4an benteng pertahanan Kedah terus dihuukum pada minit ke-58 menerusi jaringan Syafiq Ahmad untuk meletakkan JDT mendahului 3-0, sekali gus mengesahkan kemenangan bergaya JDT.

Ia adalah kejuaraan Piala Malaysia kedua yang dimenangi JDT selepas turut menewaskan Kedah 2-0 di pentas final, dua tahun lalu.Posted in: SUKAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *