Perebutan Slot AFC

Perebutan p0sisi naib juara Liga Super antara Perak dan Kedah di Stadium Perak, Ipoh pada Ahad ini, menjadi elemen persa!ngan paling menarik untuk dis@ksikan pada minggu terakhir Liga Malaysia (Liga-M).

Hanya dip!sahkan satu mata buat kedua-dua pasukan, pemenang bukan sahaja meraih kedudukan tempat kedua namun paling penting, salah satu daripada dua slot yang ditawarkan ke Piala AFC pada musim depan.

Bagi ketua jurulatih Perak, Mehmet Durakovic, beliau tidak mahu merasai sebarang tekanan buat masa ini biarpun sedar hanya kemenangan sahaja mampu membawa skuad The B0s Gavrus berada di tempat kedua Liga Super.

Berbekalkan m0mentum yang dibina sejak empat perlawanan terakhir, Mehmet berharap situasi itu mampu menjadi azimat buat Perak walaupun mereka terpaksa meratapi ketiadaan ketua pasukan, Shahrul Saad ekoran digantung satu perlawnan selepas mengumpul tiga kad kuning.

Moral pemain buat masa ini berada di tahap menakjubkan ditambah dengan semangat yang mereka tampilkan ketika mampu bangkit daripada ketinggalan tiga gol sebelum seri 3-3 berdepan Pahang selain berjaya menang dalam tiga perlawnan sebelum itu.

“Jadi, saya tidak mahu terlalu memberikan tek@nan kepada pemain walaupun sedar hanya kemenangan akan membawa kami berada di tempat kedua kerana mereka telah memberikan segalanya dalam perlawnan-perlawnan sebelum ini,” katanya.

Dalam pada itu, Mehmet mengakui ketiadaan Shahrul umpama satu keh!langan besar kepada Perak bagi menghadapi Kedah namun beliau mendapat sedikit kelegaan apabila penyrang import, Guiherme de Paula dijangka sempat pulih daripada masalah hamstring.

“Buat masa ini saya belum memikirkan siapa yang akan menggantikan Shahrul dan sememangnya ketiadaan dia, agak merumitkan per@ncangan saya kerana dia antara t0nggak paling penting di bahagian pertah@nan.

“Cuma saya gembira mendapat perkhabaran yang de Paula semakin p0s!tif dalam latihan dan peluangnya kini 50-50 untuk diturunkan bagi bertemu Kedah.

“Saya tidak mahu berasa terlalu gvsar kerana di akhirnya, bola sepak adalah sukan berpasukan dan apa yang paling penting, bagaimana pemain saya ber@ksi antara satu sama lain pada perlawnan itu nanti, ” katanya.

sumber:HM