Peluang Malaysia masih cerah

Lapan tahun lalu merupakan d3tik terakhir Malaysia mengungguli pingat emas acara bola sepak di pentas Sukan SEA yang mana ketika itu diadakan di Jakarta, Indonesia.

Bagaimanapun, skuad negara memerlukan enam tahun untuk kembali beraksi di pentas final tetapi berput!h m@ta susulan kekalahan 1-0 di tangan Thailand.

Justeru, saingan di Filipina pada tahun ini pastinya menjadi c@baran g3tir buat Malaysia untuk memastikan emas berjaya diraih berbekalkan senarai pemain yang boleh dikatakan mampu mencipta satu skuad yang ampvh.

Syamer Kutty Abba, Akhyar Rashid, Adam Nor Azlin masing-masing hadir daripada skuad utama JDT sambil Syahmi Safari merupakan tonggak utama buat Selangor dalam saingan Liga Super musim ini.

Seorang lagi pemain JDT, Haziq Nadzli, masih menerima kepercayaan Datuk Ong Kim Swee untuk mengawal pintu gawang daripada dib0losi sekali gus memberikan sinar bahawa skuad kali ini berpot3nsi untuk meraih emas berbekalkan pengalaman yang dimiliki dalam pasukan.

Namun, segala harapan bagaikan dir3ntap selepas Malaysia dipaksa seri 1-1 ketika aksi pembukaan men3ntang Myanmar sekali gus membuatkan anak buah Kim Swee tiada pilihan selain menang dalam baki tiga perlawanan peringkat kumpulan untuk memudahkan laluan ke pusingan seterusnya.

Kim Swee kekal t3nang dengan keputusan itu ketika ditemui wartawan Nadi Arena, apabila berkata: “Satu point tentunya lebih baik berbanding g@gal tanpa sebarang mata jika tewas.”

Selepas ini, cab@ran g3tir menanti apabila Malaysia bakal berdepan Filipina pada 29 November ini dalam aksi di mana lawan pastinya diperkvatkan dengan sokongan padu penyokong di laman sendiri.

Di atas kertas, Filipina memiliki kelebihan tetapi jika gandingan Luqman Hakim Shamsuddin, Hadi Fayyadh Abdul Razak dan Akhyar Rashid mampu mempamerkan ketaj@man di depan pintu gol, dibantu dengan kreativiti tinggi dalam mencipta peluang oleh Daniel Amier Norhisham dan Nik Akif Syahiran Nik Mat di bahagian tengah, tiada keraguan Malaysia mampu meng3jutkan tuan rumah.

Jika ada pihak yang s@ngsi dengan kemampuan skuad negara, masih terlalu awal untuk menghak!mi mereka dan harus diingat, siapa lagi yang perlu yakin dengan kebolehan Malaysia jika bukan kita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *