Pandangan Peribadi Setiap Posisi Pemain Kedah

Sini hanya PANDANGAN PERIBADI setiap posisi dari kacamata aku dalam 14 perlawanan pra musim Kedah.

GK- Prestasi Ifwat Akmal nampak agak goyah dalam pra musim ni ditambah recent perform dari Shahril Saari adalah signal kepada Ifwat, posisi No1 pasukan kini terbuka luas.Pilihan : Shahril Saari

RB- Prestasi Jai masih ok pada aku. Dari pandangan mata aku lah, Jai dalam pra musim ni berhadapan masalah bila berhadapan pemain sayap l!ncah, mempunyai teknik tr!ckery yang baik dan dia kadang2 terpaksa melakukan tactical foul jika dia terper@ngkap t!pu helah opponent. Jai berhadapan cabaran Zulkhairi atau Luqman Hakim, kedua dua lebih cenderung sebagai backup untuk CB. Jadi rasanya Jai masih kekal RB No1 Kedah, cuma kena lebih bekerja keras perbaiki beberapa aspek teknikal.Pilihan : Rizal Ghazali

LB- Azmeer Yusuf rasanya option pertama LB pasukan, cuma dia masih dalam recovery dan memerlukan match fit untuk kekal cergas lagi. Aliff Yusuf antara pesaing kepada Azmeer. Boleh mengisi kekosongan tu tapi comparison nyata lebih memihak Azmeer. Shakir Hamzah aku prefer akan mengisi LCB sebab dia solid disitu. So antara Azmeer dan Aliff, sapa konsisten dan kerja keras, dia lah LB No1 pasukan.Pilihan : Azmeer Yusuf

CB- Rasanya ramai setuju dak dengan aku bahwa prestasi Renan agak mengecew@kan di pra musim ni. Paham dulu, di PRA MUSIM ya, bukan expect dia akan drop terus musim ni. Renan adakala 0verreact, buat silly mistake disebalik kekuatan fizikal dia ada. Rasanya Renan perlu lebih ‘c0ol’ mengawal em0si sebab dia terbukti di Liga M antara defend yang perk@sa. Kalau Renan lebih berd!splin, guide jadi c0mmander dengan lebih tenang nescaya prestasi beliau akan kembali stabil. Cengei takpa asalkan kena tempat.Bercakap mengenai stabiliti pula, Renan memerlukan pair yang lebih karisma. Aku nampak Shakir adalah pemain yang secocok berbanding Irfan atau Keon. Shakir memiliki strength, kualiti hantaran lebih baik, teknik t@ckling sangat baik dan c0mposure dalam situasi. Irfan, Keon atau Zulkhairi perlu ‘pulun’ lagi jika mahu memcabar kedudukan Shakir di CB.Pilihan : Renan/Shakir

DMF (Ball Winner)- Aku masih rasakan peranan ‘kerja kotor’ ni masih milik David Rowley bagi pasukan Kedah lani. Tapi jika kita perhatikan, sistem Kedah kurang menggunakan role ni sebagai shielding pasukan, sebaliknya lebih memilih role deeplying midfielder yang mampu menjana sera ngan dari belakang menerusi hant@ran kebelakang defend. Kerja ni Baddrol Bakhtiar mainkan. Kalau kita bermain sistem double pivot, rasanya Rowley boleh diletakkan sebagai startlist.Pilihan : Baddrol Bakhtiar

CM- Fadzrul Danel, Tam, Amin Nazari, adalah option yang ada. Bagi aku kat sini Kedah kr!tikal. Kualiti yang Amin Nazari pamerkan di pra musim ni agak mengecew@kan. Statik, tidak kreatif dan tidak efektif selaku pemain berstatus import. Ada aku buat research sikit, Amin ni bermain dalam sistem ‘midfield’ bertiga dikelab lama dan adakala sebagai supporting role. Adakah kekurangan pemain di central merencatkan permainan dia? atau dia masih struggle nak masuk sistem Aidil?Pilihan : Fadzrul Daniel

LW/RW- Impak Hadin Azman tidak perlu diragui. Dia pemain berpengalaman dan match winner di Felda dulu. Dia antara big signing oleh Kedah dan tengok, dalam pra musim pun dia dah mampu adapt dengan pantas sistem Kedah.Flanker kanan sekarang juga krit!kal. Zaquan Adha walaupun menjaringkan 4 gol, namun dia masih perlu tekankan lagi beberapa teknik. Contohnya ketepatan hantaran, timing hantaran dan kreativiti hantaran, dari segi finishing rasanya Zaquan takda masalah besar, lagipun dia pernah bermain CF. Fayadh lebih selesa bertindak ‘game changer’. Tak tahulah bila masa sesuai untuk dia bina karakter sebagai pemain utama (c0re) kepada pasukan.Alex, Farhan antara option yang ada. Dari segi pace, Farhan atau Fayadh lebih sesuai. Dari segi kreativiti, Alex lebih sesuai. Pendapat aku la.Pilihan : Hadin/Fayadh

SS/CF- Sini kita kacukan sekali sebab gaya permainan Kpah atau Kipre lebih kurang.Kalau tengok sistem sekarang, Kpah lebih kepada supporting kepada Kipre. Takda yang salah disini tapi yang masalah sekarang adalah siapa yang jadi ‘hub’ untuk link-up play bersama duo ni? Amin? atau hanya berpandukan diagonal, vertical passes?Aku dapat paham apa maksud coach Aidil mengenai ‘mixed passing’ cara dia cuma ketara sangatlah bila tiada pemain sebagai hub kepada frontline. Terlalu mudah CB lawan mengawal dan baca movement Kpah atau Kipre.Pilihan : Kpah/Kipre

KESIMPULAN, Ada lebih kurang 12 hari saja lagi untuk perlawnan rasmi bermula. Selain prestasi kurang memuaskan sesetengah pemain, aku harap Kedah boleh naikkan balik winn!ng mentality dalam kem pasukan. Untuk taktikal ni, aku takmau komen banyak cuma kalau boleh cuba interaksi sikit. Isu bekalan width? mana hub pasukan? titik fokal?.. semua tu masih tak jelas. Yang jelas hanyalah hantaran direct kebelakang backline lawan.Kepada pemain yang berprestasi ‘dr0p’ di pra musim ni, diharap bangkit kembali dan keluarlah dari zon selesa demi kemajuan b0la sepak Kedah Darul Aman.

kredit: Dok K-Rul IZham