Neymar Digelar Monyet

Kerajaan Brazil menghantar sokongan kepada Neymar selepas dia dilayangkan kad merah ketika perlawnan Ligue 1 di Perancis kerana mencetvskan !su perkauman sehingga mencetuskan pergadvhan. Bintang Paris Saint-Germain berdepan hukvman oleh suruhanjaya tatatertib Liga Perancis selepas menampar pemain pertah@nan, Alvaro Gonzalez di penghujung perlawnan yang menyaksikan PSG tewas 0-1 kepada Marseille, menudvh pemain Sepanyol itu memanggilnya monyet.

Gonzalez bagaimanapun menafikan tudvhan itu. Namun kementerian yang bertanggungjawab berhubung masalah hak asasi di Brazil tetap berada di belakang pemain bola sepak termahal dunia itu.Semua pihak dalam bidang sukan, kementerian wanita, keluarga dan hak asasi manusia secara terbuka menyatakan s0lidariti kepada Neymar berhubung perkara itu, kata kementerian itu dalam satu kenyataan. Isu perkavman adalah satu jen@yah.

Kenyataan itu keluar selepas Presiden Brazil Jair Bolsonaro memberi maklum balas dalam Twiter dengan retweet kenyataan Neymar. Penyrang Brazil itu menampar belakang kepala Gonzalez pada penghujung perlawnan Ahad lalu, mencetvskan pergadvhan besar yang menyaksikan lima pemain diarah keluar padang termasuk Neymar.

sumber:HM

Dia kini berdepan kemungkinan digantvng beberapa perlawnan begitu juga Gonzalez jika pegawai liga mendapati kenyataan Neymar itu benar.