“Nak naik lagi pun boleh tapi bersyarat”

Itu re@ksi pengendali skuad kebangsaan, Tan Cheng Hoe ketika diminta mengulas mengenai lonjakan empat anak tangga yang dil@kar H@rimau Malaya dalam kemaskini terbaharu ranking Persekutuan B0lasepak Antarabangsa (FIFA), semalam.

Kemaskini terbaharu menyaksikan sku@d kebangsaan kini menghuni tangga ke-154 dunia berbanding 158 sebelum ini apabila menghimpun 1040 mata berbanding 1009 mata pada kem@skini terdahulu.

Pencapaian itu berpvnca daripada kem3nangan ‘hatr!k’ bermula dengan men3waskan Tajikistan (1-0) pada @ksi persahabatan serta dua kem3nangan ke atas seterv Asia Tenggara iaitu Thailand (2-1) dan Indonesia (2-0) yang menawarkan mata lebih tinggi susvlan ia membabitkan perlaw@nan Kelayakan Piala Dunia/ Piala Asia 2023.

Malah, Cheng Hoe 0ptimis kedudvkan ranking skuad negara mampu terus mel0njak pada tahun depan namun ada syaratnya – pemain perlu terus berusaha k3ras untuk meningkatkan permainan demi meraih kemenangan dalam setiap perlawanan dih@rungi.

“Tidak mustahil untuk kita tervs naik kerana ranking itu mudah. Kalau kita sentiasa meraih keputvsan yang baik, sudah tentu kedvdukan itu akan datang dengan sendirinya. 

“Perkembangan p0sitif mengenai ranking ini boleh dianggap g@njaran kepada usaha k@ras pemain. Ia bukan hanya kerja saya seorang tetapi pemain, barisan kejurulatihan dan juga Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

“Apapun, saya sering ingatkan pemain supaya terus bekerja k3ras dan meningkatkan lagi pr3stasi masing masing. Kita ada lagi tiga perlawanan kelayakan men3ntang pasukan pada ranking lebih baik jadi kita perlu terus berusaha,” katanya.

Dalam masa sama, Cheng Hoe jelas gembira dengan mental!ti yang ditunjukkan barisan pemainnya dengan dia mengakui fakt0r itu menjadi antara ‘kvnci’ kepada prestasi member@ngsangkan anak bvahnya.

“Saya lihat mental!ti pemain sudah banyak berubah di mana mereka sentiasa bersem@ngat dan selalu bercita cita tinggi. Setiap kali masuk ke padang, mereka mahukan kepvtusan yang baik jadi ini antara fakt0r yang mend0rong mereka untuk mempam3rkan @ksi yang berkualiti,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *