Myanmar Sekat hajat Malaysia

Hasrat Malaysia untuk mendapatkan tiga mata berharga pada perlawan pertama Sukan Sea 2019 tidak kesampaian apabila di sekat oleh pasukan Myanmar yang di bimbing bekas Jurulatih Kelantan.

Skuad Malaysia Bawah 22 Tahun (B-22) nyata berg3lut untuk mengatasi pasukan Myanmar B-22 dalam aksi pembukaan acara bola sepak lelaki temasyan Sukan SEA, petang tadi. 

Dan perkara tersebut membuatkan skuad Har!mau Muda kendalian Datuk Ong Kim Swee terpaksa berpuas hati dengan keputusan seri 1-1 selepas 90 minit permainan. 

Dalam perlawanan yang berlangsung di Stadium Memorial Rizal itu tadi, Myanmar terlebih dahulu di hadapan pada minit ke-13 menerusi pemain berjersi No.4, Soe Moe Kyaw hasil tandukan di dalam kotak penalti menewaskan Haziq Nadzli. 

Tersentak dengan jaringan tersebut, Malaysia cuba mendapatkan rentak untuk membvru jaringan penyamaan namun ianya tampak sukar dengan Myanmar terus bermain dengan corak tekanan tinggi sehingga menyebabkan skuad muda negara gagal mer3ncanakan s3rangan. 

Bagaimanapun, satu ketidaksefahaman di antara penjaga gol dan pertahanan Myanmar menyaksikan Akhyar Rasid berjaya mengambil kesempatan mer@mpas bola tersebut sebelum melakukan hantaran kepada Hadi Fayyadh untuk disudahkan bagi memberikan gol penyamaan kepada Malaysia pada minit ke-24.

Separuh masa kedua, skuad Malaysia tampak lebih baik persembahannya dan mempunyai idea yang lebih baik untuk menguasai permainan dan mel@ncarkan s3rangan. 

Namun kek3ntalan Myanmar yang dibimbing oleh Velizar Popov meny3rap as@kan dan bertahan menyebabkan Malaysia gagal mer0bek gawang mereka pada babak kedua. Situasi yang sama turut melanda pasukan Myanmar apabila mereka gagal menambah sebarang jaringan pada babak kedua dan kedudukan 1-1 kekal sehingga tamat permainan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *