Mutu Pengadilan Teruk Di Larkin…

JOHOR BAHRU: Pengendali Terengganu FC, Nafuzi Zain bagaikan memend@m perasaan kec3wa terhadap mutu pengadilan apabila skuad bimbingannya g@gal mara selepas tew@s 1-4 kepada Johor Darul Tazim (JDT) pada aksi suku akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, malam tadi.

Beliau berkata barisan pemain skuad Penyv tampak begitu bersemangat untuk mengharungi baki 90 minit perlawanan tatkala ketingg@lan 0-1 pada aksi suku akhir pertama, Sabtu namun moral pemain mervdum apabila beberapa keputusan yang dibuat oleh pengadil, Zulkarnain Zakaria jelas meragvkan.

Keputusan yang dibuat r0sak motivasi pemain dan saya sendiri pernah berstatus sebagai pemaoin menjangkakan perlawanan yang bermutu tapi ia sekadar indah khabar dari rupa apabila menjejaskan m0mentum perlawanan.

Bagi saya kualiti permainan yang berintensiti hanya 20 minit sahaja dan selepas kami kena 2-0 tiada lagi keseron0kan tatkala rent@k permainan dig@nggu dengan beberapa keputusan yang saya sendiri anggap agak pelik.

Saya tidak mahu mengkr!tik mutu pengadilan kerana saya bukanlah arif dari aspek pengadilan tapi berdasarkan pengalaman tatkala ber@ksi di Larkin, skrip yang sama akan berlaku kepada kami. Keputusan yang dibuat oleh pengadil saya sendiri tidak faham. Mungkin pengadil kel@ru dalam sitvasi yang berlaku.

Apapun bagi saya, apa yang dipamerkan oleh barisan pemain TFC dengan memberi tent@ngan seng!t terhadap JDT, saya berpuas hati dan mereka sudah memberi yang terbaik namun saya tetap kec3wa dengan kualiti pengadil, katanya.

Dalam perlawanan itu, TFC selaku finalis piala berprestij musim lalu g@gal menyaingi keheb@tan skuad JDT apabila dua gol masing-masing dijaringkan oleh Gonzalo Cabrera dan Safawi Rasid sudah cukup meleny@pkan impian skuad Penyv mengulangi pencapaian musim lalu apabila tew@s 1-4 dan terpaksa akur dengan kekalahan 1-5 secara agregat.

Ditanya mengenai kerapvhan benteng pertahanan skuad P3nyu yang begitu mudah dirob0hkan, Nafuzi meneg@skan beberapa pemain yang diambil daripada pasukan feeder iaitu Terengganu FC II (TFC II) sudah memberi persembahan terbaik tapi kualiti barisan ser@ngan JDT amat sukar dibendvng.

Di bent3ng pertahanan saya terpaksa menggunakan pemain dari pasukan feeder terutama pemain pertahanan iaitu Muhamad Hafizal Muhamad di posisi bek kanan dan Serhii Andrieiev selaku tonggak pertahanan dan itu sahaja kualiti yang kedua-dua pemain berikan.

Kita tahu kualiti Cabrera dan Safawi dan mereka bijak mengambil kesempatan daripada kesilapan yang kita lakukan. Apapun saya tetap gembira dengan usaha benteng pertahanan yang sudah bekerja ker@s dalam aksi itu, kata Nafuzi.

Posted in: sukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *