Misteri Sungguh Percaturan Pertahanan Kedah

Semakin misteri nampaknya bagaimana struktur benteng Kedah pada musim depan apabila dua bek kiri, Alif Yusof dan Norfiqrie Talib turut dilepaskan oleh pasukan.

Sebelum ini Semuanya BOLA ada mengeluarkan artikel, Pengganti Khairul Helmi Dikenal Pasti, Tapi Benteng Kedah Tetap ‘Bergel0ra’, apabila beberapa pemain pertah@nan seperti Shakir Hamzah dan Khairul Helmi telah meninggalkan pasukan dan terdapat ura-ura yang ia juga akan melibatkan pertah@nan tengah, Irfan Zakaria.

Dalam beberapa hari ini, laman Facebook rasmi Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) mengumumkan beberapa lagi pemain yang bakal meninggalkan pasukan dan sedikit mengejutkan apabila dua bek kiri – p0sisi meruncing, menyaksikan Alif Yusof dan Norfiqrie Talib turut menerima nasib yang sama, tidak disambungkan kontrak.

Pada musim lalu, pada awalnya, juara Piala FA 2019 itu meletakkan gandingan Rizal Ghazali-Renan Alves-Shakir Hamzah-Azmeer Yusof sebagai strvktur benteng, sebelum ianya bertukar dengan Norfiqrie Talib menggantikan sementara kehilangan Azmeer Yusof yang memilih untuk menamatkan awal k0ntraknya bersama pasukan.

Pengendali, Aidil Sharin Sahak seterusnya menukar strvktur benteng dengan meletakkan gandingan Rizal Ghazali-Renan Alves-Irfan Zakaria-Shakir Hamzah dan ianya digunakan sehingga ke penghujung musim. Hasilnya, mereka meraih naib juara Liga Super dan benteng yang kedua terbaik selepas Johor Darul Ta’zim .

Rizal Ghazali dan Renan Alves antara yang dimaklumkan akan dikekalkan, sementara Irfan Zakaria masih tidak diketahui sama ada beliau bakal kembali ke Kuala Lumpur ataupun tidak. Selain itu, kemasukkan pert@hanan tengah Selangor, Rodney Calvin juga masih menjadi persoalan, dikatakan beliau akan dipinjamkan ke Kedah.

Selain Rizal dan Renan, kemungkinan Zulkhairi Zulkeply dan Loqman Hakim akan terus bersama pasukan. Jadi, menjadi persoalan kini, siapa yang bakal menjadi pengganti kepada pemain pertah@nan yang telah meninggalkan pasukan? Mengikut perkhabaran sebelum ini, bekas pemain, Ariff Farhan Mat Isa akan kembali ke Alor Setar.

Ariff Farhan merupakan bek kanan yang juga boleh bermain di bek kiri dan p0sisi tengah. Mungkinkah beliau akan menjadi pilihan di bek kiri? Hanya Aidil Sharin yang mengetahui percaturan tersebut. Yang pasti, di dalam Malaysia, bek kiri adalah p0sisi yang paling sukar untuk mencari bakat tempatan bagi mengisinya.

Ataupun, kita bakal menyaksikan u-turn daripada bekas pemain mereka, Azmeer Yusof untuk kembali mengukuhkan kubu pertah@nan Helang Merah musim hadapan?

sumber:semuanyabola