Mat Don Dah De Paula Bila?

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berharap dapat menyelesaikan masalah d0kumentasi melibatkan pemain import Perak, Guilherme de Paula bagi memastikan tonggak serangan berusia 33 itu dapat menyarung jersi skuad H@rimau Malaya berstatuskan pemain naturalisasi.

Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam berkata, pihaknya menjangkakan segala permas@lahan berkenaan dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh seminggu dua lagi.

“Untuk permohonan De Paula, kita perlu lebih masa untuk pastikan (permohonan) tiada halangan dan menepati syarat FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa).”Harap dapat selesai seminggu dua lagi untuk pastikan peluang De Paula sarung jersi negara.

“Sama seperti Liridon, kerana ketika dia mewakili Kosovo, negara itu bukan ahli FIFA dan perlawnan yang dilaluinya tidak diiktiraf, tapi setelah Kosovo menjadi ahli FIFA, semua d0kumentasinya diiktiraf,” katanya hari ini.

Tambah Stuart, FAM melihat proses naturalisasi berkenaan sebagai sesuatu perkara yang serius.Malah katanya, FAM hanya akan bekerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mengesyorkan nama pemain yang sesuai bagi menyarung jersi skuad H@rimau Malaya.

“FAM tidak akan sewenang-wenangnya mencadangkan kepada KDN untuk memberikan taraf kewarganegaraan kepada individu untuk menyerta! skuad kebangsaan.Sementara itu, Stuart berkata, satu perjumpaan akan diadakan bagi membincangkan mengenai wabak k0ronavirus yang melanda dunia pada ketika ini.

“Selepas perjumpaan ini, kita akan buat kenyataan,” katanya.

Untuk rekod, juara Piala Negara Teluk 2019, Bahrain bersetuju mengadakan aksi pemanas badan men3ntang skuad H@rimau Malaya di Bukit Jalil pada awal Mac ini.Perlawnan itu medan persediaan skuad negara sebelum berhadapan Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada @ksi Pusingan Kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Dunia 2023 di tempat lawan pada 26 Mac.

Skuad Tan Cheng Hoe selepas itu dijadualkan melayan kunjungan pasukan ranking ke-147 dunia, Kuwait pada aksi persahabatan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada awal Jun depan.Perlawnan pemanas badan itu sebahagian persiapan skuad H@rimau Malaya sebelum berhadapan Thailand pada aksi Kumpulan G Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Bangkok pada 9 Jun.

Lima hari selepas itu anak buah Cheng Hoe akan meneruskan aksi pusingan kelayakan men3ntang Vietnam di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Sumber: Sinar Harian