Malaysia ajar Indonesia

Malaysia meneruskan mom3ntum kemenangan dalam aksi Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 apabila menvmpaskan Indonesia 2-0 di Stadium Nasional, Bukit Jalil sebentar tadi.

Dua gol daripada striker s3nsasi negara, Muhammad Safawi Rasid melebvrkan impian skuad Garuda untuk cuba melakar k3jutan ke atas Malaysia.

Bagaimanapun, Indonesia yang bermain dengan taktikal bertahan pada separuh masa pertama nyata berjaya meng3kang corak permainan yang cuba diatur Malaysia.

Anak didik Yeyen Tumina itu juga mampu beberapa kali untuk menc3maskan gawang yang dikawal oleh Khairulazhan Mohd Khalid melalui beberapa s3rangan b@las pantas.

Indonesia terlebih dahulu menguji gawang pasukan negara melalui percubaan Teuku Muhammad Ichsan pada minit ke-8 namun percubaannya melewati palang gol negara.

Malaysia cuba bertind@k b@las melalui s3pakan penjuru Muhammad Safawi Rasid yang dit@mpan penjaga gol Indonesia, Muhammad Ridho pada minit ke-10.

Larian d3ras striker Garuda, Febri Hariyadi pada minit ke-19 hampir memberikan gol kepada pasukan pelawat, namun Khairulazhan pantas men@mpan bola tersebut sebelum dikeluarkan oleh Shahrul Saad untuk menye3amatkan gawang negara.

Tindakan berani Khairulazhan meny3lamatkan bola daripada situasi b@haya itu bagaimanapun dibayar mahal apabila penjaga gol Selangor itu meng@lami kec3deraan dan terpaksa dikeluarkan digantikan oleh Mohd Farizal Marlias.

Gol yang ditunggu 70,000 penyokong Malaysiamuncul jua apabila sepakan percuma cantik Safawi pada minit ke-30 berjaya menewaskan Muhammad Ridho.

Bersambung separuh masa kedua, Malaysia terus mend0minasi perlawanan dan hampir menambah jaringan melalui Muhammad Syahmi Safari pada minit ke-52, namun percuba@nnya ters@sar ke kanan gol lawan.

Safawi terus cemerlang menambah d3rita skuad Garuda apabila mel3dak gol kedua pada minit ke-73 selepas bijak mer@mpas bola daripada pertahanan lawan sebelum mer3mbat d3ras menewaskan Ridho.

Indonesia berpeluang merapatkan kedudukan pada minit ke-83 selepas dihadiahkan s3pakan penalti, namun Farizal Marlias cemerlang untuk menafikan s3pakan Osas Marvellous Ikpefua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *