Kedah Sudah ‘Letih’ Buka Peluang Untuk Perak

Sesudah Johor Darul Ta’zim ah bergelar juara CIMB Liga Super, kini tumpuan terarah kepada dua pasukan dari utara tanah air Perak dan Kedah yang membvrv status naib juara.

Atas kertas, kedua-dua pasukan berpeluang mengakh!ri saingan Liga Super 2020 di tangga kedua berdasarkan kedudukan mereka selepas mengharungi 10 perlawnan setakat ini.

Dengan hanya berbaki satu perlawnan, Kedah yang ketika ini menduduki tangga kedua merekodkan 19 mata dibezakan satu mata dengan Perak yang menghuni tangga ketiga.

Tatkala tiket ke pentas Asia, Piala AFC 2021 menjadi pertaruhan, baik Perak mahupun Kedah sudah pasti tidak mahu kehilangan mata penting pada aksi terakhir Liga Super itu nanti.

Berdasarkan perkiraan matematik, sifirnya mudah, Kedah hanya memerlukan keputusan seri untuk muncul naib juara manakala Perak pula mengharapkan tiga mata berharga bagi memintas kedudukan Kedah.

Tampil ber@ksi di laman sendiri, Stadium Perak malam esok, The B0s Gavrus tentunya mahu memanfaatkan kelebihan yang ada untuk mencipta kemenangan, sekali gus mengesahkan gelaran naib juara menjadi milik mereka.

Rekod tanpa kalah dalam empat perlawnan terdahulu termasuk @ksi luar biasa ketika bangkit mengikat Pahang 3-3 di Stadium Darul Makmur, Kuantan Sabtu lalu menjadi azimat terbaik Perak apabila melayan kunjungan Kedah.

Begitupun, Perak kendalian pengendali kelahiran Australia, Mehmet Durakovic tidak boleh menganggap ber@ksi di laman keramat mereka sendiri sebagai satu kelebihan untuk menjinakkan Lang Merah.

Biarpun Kedah dikatakan sudah ‘letih’ gara-gara ber@ksi di luar Stadium Darul Aman, Alor Setar dalam empat aksi berturut-turut sebelum ini, anak-anak buah Aidil Sharin Sahak itu tetap mampu menjelmakan kejutan di Ipoh.

Ia dibuktikan Kedah Isnin lalu ketika meraih kemenangan 1-0 ke atas Melaka United di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras gelanggang berkecuali yang dipilih Liga Bola Sepak Malaysia ekoran ke3 C0-v!d-19 yang meningkat dan aktif di Kedah.

Pada saat penyokong kedua-dua pasukan teruja menantikan ‘@ksi final’ tersebut, tumpuan turut terarah kepada kelibat penyrang Perak, Shahrel Fikri Md Fauzi dalam misinya meny@mbar anugerah Kasut Emas musim ini.

Shahrel Fikri kini muncul peneraju carta penjaring terbanyak apabila merekodkan 10 gol. Dia dicabar hebat penyrang import Selangor, Ifedayo Olusegun dengan sembilan gol dan penggempvr Terengganu FC , Dominique da Sylva yang meled@k lapan gol.

Jika Shahrel Fikri berjaya menyambar Kasut Emas, ia dianggap satu pencapaian hebat buat penyrang tempatan bagi memecah ego awang !mport yang sering mend0minasi anugerah tersebut.

Penyerang berpengalaman Kuala Lumpur, Indra Putra Mahayuddin berjaya menggempur ‘kubv’ penyrang import apabila muncul pemenang pertama Kasut Emas Liga Super 2004 dengan 15 gol ketika dia bersama Pahang.

Tanpa kelibat pemain import pada edisi 2009 hingga 2011, tiga penyrang tempatan telah memahat nama selaku pemenang Kasut Emas bermula Nizaruddin Yusof (Perlis, 18 gol); Ashaari Shamsuddin (Terengganu, 18 gol) dan Abdul Hadi Yahya (Terengganu, 20 gol).

Seperkara yang menarik untuk diperkatakan pada minggu terakhir Liga Super kali ini turut menjurus kepada JDT. Kejayaan mendakap trofi Liga Super kali ketujuh berturut-turut menambahkan lagi fakta sejarah gemilang JDT.

Malam ini, sang H@rimau Selatan bimbingan Benjamin Mora berpeluang merekodkan sejarah baharu dengan meraih gelaran The Invincibles buat kali kedua dalam tempoh lima tahun.

Selepas berjaya melakukannya dengan rekod tanpa kalah di pentas Liga Super edisi 2016, JDT kini hanya perlu melepasi halangan Melaka United di Stadium Hang Jebat untuk mencipta sejarah bergelar The Invincibles sekali lagi.

sumber:SH