Kedah bakal bedal pasukan negara jiran

Perkara ini disahkan oleh pihak pengurusan pasukan iaitu Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) ketika mereka mengumumkan barisan pemain yang akan membawa cab@ran pasukan pada musim 2020 pada semalam.

Pasukan Kedah mahu mengadakan perl@wanan pra musim di Singapura atau Kemboja sebagai persediaan untuk mengh@dapi saingan Liga Malaysia musim hadapan.

Menurut KFA, perlawanan pra musim tersebut bertujuan untuk mengvji kemampuan pemain sedia ada yang akan ber@ksi dalam pusingan kelayakan Liga Juara-Juara Asia (ACL) 2020 selain aksi Liga d0mestik.

“Perancangan lain seperti aksi k0mpetitif pra-musim 2020, selain dari perlawanan persahabatan tempatan, pihak pengurusan sedang merancang perl@wanan ujian diluar negara seperti di Singapura atau Kemboja bagi mengvji barisan pemain yang akan membawa cabaran pasukan Kedah bagi menghadapi pusingan kelayaan Liga Juara-Juara AFC, Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia musim 2020,” kata KFA.

Pada masa yang sama, KFA menegaskan kini mereka sedang mencari pemain dari rantau Asia bagi mengisi sl0t pemain Asia bagi mengharungi saingan musim hadapan.

Pada musim 2019, slot pemain Asia pasukan kedah diisi oleh Anmar Almubaraki sebelum dig@ntikan oleh ketua pasukan skuad kebangsaan Kyrgyzstan, Edgar Bernhadt pada jendela perp!ndahan kedua Liga Malaysia.