Kalonda Buat Mungkin Ada Benda M0tif

KUALA LUMPUR: Adakah pemain dari Congo, Marcel Kalonda benar-benar bersungguh untuk mewakili negara sebagai pemain berd@rah kacvkan ataupun sekadar mencari peluang beraksi dalam Liga Malaysia (Liga M)?

Ini kerana percubaan pertahnan itu untuk menjadi pemain berdar@h kacvkan gag@l selepas Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mengesahkan satu dokumen penting yang dikemukakan pemain itu tidak sahih menerusi semakan yang dibuat di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Mengulas ins!den itu, Pengarah Urusan Action Football Asia (M) Sdn Bhd, Effendi Jagan Abdullah tidak menolak kemungkinan itu apatah lagi persepsi pemain berdarah kacvkan sentiasa dianggap lebih baik berbanding pemain tempatan.

Mungkin juga dia lihat ada peluang dan dia cuba (jadi pemain kacvkan). Kita pula begitu ghair@h terhadap pemain berdar@h kacvkan di luar. Tetapi saya puji kesungguhan FAM yang membuat kajian dan semakan terlebih dahulu serta tidak mengambil maklumat ini bulat bulat.

Sebab itulah, kita jangan terlalu terikut dengan sumber yang tidak begitu pasti. Saya pun hairan bagaimana pemain Afrika seperti itu ada pertalian dar@h dengan Malaysia walaupun saya tidak nafikan ada juga pemain kita yang memiliki kacvkan dar@h Afrika.

Tetapi yang lain itu ada dokumen yang sah, jadi tidak ada mas@lah berbeza dengan isu Kalonda ini. Kita harus ingat, mereka yang perlukan kita dan bukan kita yang perlukan mereka. Kalau mahu ambil, ambil pemain berdar@h kacvkan yang benar benar berkualiti dan sahih.

“Jika pemain berd@rah kacvkan yang kita sendiri tidak pasti asal usulnya sentiasa menjadi tumpuan, saya bimbang semangat pemain kita jatvh kerana nampak seperti kita mengagungkan mereka,” katanya.

Terdahulu, ins!den terbabit seharusnya menjadi pengajaran kepada mana-mana pihak supaya tidak begitu ghair@h untuk mengejar pemain berdar@h kacvkan ataupun pemain natural!sasi.

Leg3nda bola sep@k negara, Datuk Jamal Nasir menegaskan FAM sudah tentu harus lebih berhati-hati selepas ini mengenai sebarang maklumat yang mengaitkan mana-mana pemain dengan negara ini namun tindakan FAM yang mendapatkan kepastian daripada pihak berwajib disifatkan sebagai satu tindakan yang bijak.

Bagaimanapun, bekas pertahnan kebangsaan itu mengharapkan ‘perist!wa hitam’ ini tidak menutup pintu kepada mana-mana pemain berdar@h kacvkan untuk mencuba nasib bersama skuad negara selepas ini.