Jangan ‘panc!ng’ pemain Sukan SEA – Kim Swee

MANILA: Jurulatih skuad bawah 22 tahun (B-22) negara, Datuk Ong Kim Swee mohon pasukan Liga Malaysia (Liga M) agar tidak ‘mem@ncing’ barisan pemainnya ketika pasukan itu sedang menghadapi saingan Sukan SEA 2019.

Pengendali berusia 49 tahun itu, berkata ia penting bagi memastikan anak buahnya dapat memberikan f0kus sepenuhnya dengan cabaran di Manila dalam misi membvrv pingat 3mas b0la s3pak.

“Ini sebenarnya perkara biasa apabila kita bermain dalam kej0hanan yang berlangsung pada hujung tahun dan selepas t@mat saingan liga,” kata Kim Swee ketika ditanya sekiranya ada pasukan Liga M yang mengadakan rvndingan bersama pemain ketika temasya dwi tahunan itu sedang berlangsung.

“Saya percaya kelab mempunyai pendapat masing-masing dalam hal ini tetapi kita tahu ini adalah tvgasan untuk negara.

“Jadi, saya minta mereka (pemain) diberikan masa untuk memikirkan mengenai perkara ini (tawaran daripada kelab) selepas tamat Sukan SEA. Ini penting bagi membolehkan mereka memberi tumpuan penuh dalam kejohanan kali ini.”

Difahamkan, beberapa pemain dalam skuad Kim Swee ketika ini sedang menjadi bvrvan pasukan Liga M termasuklah pemain pert@hanan Kuala Lumpur, Irfan Zakaria, striker Fagiano Okayrama, Hadi Fayyadh Abdul Razak dan t0nggak tengah Kelantan, Nik Akif Syahiran Nik Mat.

Skuad negara bakal berdepan @ksi penting bertemu tuan rumah Filipina untuk perl@wanan kedua Kumpulan A, Jumaat ini dengan misi wajib meraih tiga mata bagi menc3rahkan laluan untuk mara ke separuh akhir.

Ini selepas anak buah Kim Swee sekadar seri 1-1 dengan Myanmar pada @ksi pembukaan, Isnin lalu.

Namun, Kim Swee boleh menarik nafas lega apabila Filipina turut mencatat keputusan 1-1 dalam perl@wanan pertama mereka men3ntang Kemboja.

“Peluang masih terbuka kerana kita tahu perlawanan pertama tidak menentukan apa yang akan berlaku di perlawanan terakhir. Jadi, kita perlu k0nsisten.

“Semua pasukan meraih satu mata tetapi saya percaya kedudukan akan berubah selepas perl@wanan kedua. Maka, penting untuk kita meraih tiga mata pada perl@wanan kedua dan seterusnya bagi layak ke peringkat seterusnya,” kata Kim Swee.

Bagaimanapun, Filipina akan turun untuk aksi kedua men3ntang Myanmar hari ini manakala Kemboja bertemu Timor Leste di sebelah malam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *