Irfan Dah Turun Padang

Ada segelintir peminat yang mempersoal tindakan Kedah membuat keputusan kurang realistik selepas meny!ngkirkan Syawal Nordin dan mendapatkan khidmat Irfan Zakaria, tetapi laporan ini mungkin ada jawapan kepada persoalan itu.

1. Match Fit
Pasukan Kedah memerlukan endurance atau kekvatan serta stabiliti dalam sistem pertahanan. Oleh itu tindakan Kedah merekrvt Irfan Zakaria untuk mengukuhkan lagi ‘backbone’ pasukan.

Selain kehadiran beliau mengantikan Syawal, Irfan sebenarnya seorang player yang melengkapi aspek ‘match f!t’.

Ini berdasarkan statistik beliau sejak 2016, Irfan melakukan 84(7) penampilan bersama pasukan walaupun berusia 24 tahun.

2. Assurance
Dalam hal ini, baik pasukan Kedah atau Irfan sendiri peroleh keuntunggan. Kekerapan Irfan bermain diperingkat national samada skuad utama Malaysia atau skuad Sukan Sea faktor utama Kedah mahukan pemain ini. Irfan ada pengalaman yang baik dalam skuad kebangsaan.

Bagi Irfan pula, beliau perlu merancang karier beliau dan cuba menyertai pasukan pencabar kejuaraan seperti Kedah yang dapat membantu karier antarabangsa beliau.

Kriteria dan rekod ini sangat penting dan membantu peningkatan prestasi jika dipanggil menyertai pasukan kebangsaan.

3. Fleksibiliti, Squad Depth 
Irfan bersama KL bermain dalam 2 posisi. Sebagai pertahanan tengah dan pemain tengah bertahan. Untuk kedua-dua p0sisi ini, Kedah ada kepincangan musim 2019 dan dapat memiliki pemain yang mampu ‘0ccupy’ 2 posisi memberi lebih pilihan kepada coach Aidil.

Kedah juga dilihat memperkasakan pasukan menerusi peningkatan ‘sqVad depth’. Irfan mungkin seperti Keon, Norfiqrie, L0qman yang bersedia memberi persa!ngan kepada core player sedia ada.

Rumusan,

Irfan mungkin dianggap ‘medi0cre signing’ tetapi mengambil kira beberapa faktor, ini boleh dikatakan gerakan kedepan dari pasukan Kedah.

Mengantikan beberapa nama pemain yang sering tersisih akibat kec3deraan berulang dengan pemain yang mempunyai rekod permainan seperti Irfan satu eff0rt yang sangat baik.

Muhammad Irfan kini telah menyertai sesi latihan pertama beliau bersama pasukan pada sesi latihan kecergasan di Taman Jubli Emas, pagi tadi.

Beliau yang baru pulang dari mewakili skuad Bolasepak B-22 Kebangsaan di Sukan Sea Filipina, tidak mengambil masa yang lama untuk menyertai latihan bersama skuad Hijau Kuning.

Berikan ucapan dan harapan anda buat Irfan.