Indonesia mula tunjuk lagak

Stadium penuh bukan satu masalah.

Itulah yang dinyatakan oleh pemangku ketua jurulatih Indonesia, Yeyen Tumena berkenaan atm0sfera yang bakal dihadapi oleh anak buahnya menjelang perlawanan berdepan Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil esok.

Tiket bagi perlawanan tersebut sudah habis terjual dan lebih 80,000 penyokong akan membanj!ri stadium bagi perlawanan yang boleh disebut sebagai ‘d3rby nvsantara’ itu.

“Dengan keadaan stadium dipenuhi penonton akan menjadi mvsuh buat pemain. Saya rasa ini perkara positif buat kami kerana biasanya kami bermain di Indonesia juga dengan penyokong yang cukup ramai. Bukan hanya pasukan kebangsaan, tetapi juga di peringkat kelab mereka sudah biasa merasakan atm0sfera yang sama. Kami boleh katakan t3kanan yang diberikan oleh penyokong Malaysia akan menambahkan s3mangat kepada pemain kami,” kata Yeyen dalam sidang media pra-perlawanan hari ini.

Menurut Yeyen lagi, dia dan pemainnya tidak merasa tert3kan dengan keadaan skuad Garuda yang masih belum mengutip sebarang mata selepas empat perlawanan.

“Belum mendapat mata bermaksud ada hal-hal yang perlu kami perbaiki. Di setiap pertandingan pasti ada t3kanan untuk semua orang kerana kami perajurit di atas padang yang akan berdepan sama ada menang atau kalah. Bagi kami semua termasuk pemain, t3kanan itu kami akan hadapi dengan penyvdahan yang sama, menang atau kalah. Tapi kami tahu, ini perlawanan yang cukup berat kerana kami bertandang ke tempat lawan dan Malaysia sedang mempunyai keyakinan tinggi. InsyaAllah, kami akan berikan yang terbaik.”

Menurut pemain pertahanan Indonesia, Yanto Basna, skuad Garuda kini sudah bersiap terutamanya kerana mereka sudah tiba di Malaysia lebih awal.

“Kami semua sudah datang sejak awal dan menyesuaikan diri dengan baik di sini. Kami juga sudah bersedia dengan hvjan atau cvaca-cvaca lain. Latihan strat3gi dan taktik sudah kami lakukan dengan baik. Kami siap sedia untuk bert3mpur esok.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *