Ifwat keluar Khairul Azhan menonjol

Penjaga gol, Khairul Azhan Mohd Khalid dijangka menjadi pilihan untuk diturunkan di dalam kesebelasan utama  apabila Malaysia melayan kunjungan Indonesia di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Selasa dalam aksi kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Khairul Azhan tampil cemerlang ketika Malaysia menewaskan Thailand 2-1 pada Jumaat lalu termasuklah meny3lamatkan t3ndangan voli Supachak Saracok bagi menafikan gol penyamaan buat pasukan lawan, sekaligus mendapat pujian daripada penyokong yang berpendapat dia telah membalas kepercayaan yang diamanahkan dengan cukup baik.

Mengakui setiap pujian memberikannya m0tivasi untuk terus cemerlang, penjaga gol Selangor itu berharap ia tidak membuatkannya terbuai dan mahu kekal berp!jak di bumi nyata untuk terus meningkatkan pr3stasi.

“Sebenarnya saya akui memang takvt, takvt sangat nak baca komen di Instagram, atau media sosial. Penyokong memberikan pujian melambvng dan meletakkan harapan yang sangat tinggi, pujian ini boleh buat kita rasa tinggi, dalam masa sama boleh buat kita jatvh.

“Prestasi penjaga gol ada naik turun, kadang-kadang kita bermain baik, kadang-kala tidak bernasib baik dan melakukan kesilapan, akhirnya menjadi s@saran krit!kan. Jadi saya tidak boleh mendabik dada, saya perlu sentiasa cuba memperbaiki kel3mahan dan buat yang terbaik untuk terus mengorak langkah,” kata Khairul Azhan.

Khairul Azhan pada hakikatnya merupakan penjaga gol yang dipanggil saat akhir pada bulan September lalu untuk menggantikan tempat Ifwat Akmal Chek Kassim.

Dia dan Haziq Nadzli pada awalnya hanya tidak lebih dari ‘sparr!ng partner’ memandangkan posisi penjaga gol utama digenggam erat Farizal Marlias yang diturunkan dalam tiga aksi pertama pusingan kelayakan iaitu ketika menewaskan Indonesia (3-2) serta tewas kepada Emiriah Arab Bersatu (1-2) dan Vietnam (0-1).

Namun setelah tampil meyakinkan ketika men3ntang Tajikistan dalam perlawanan persahabatan pada 9 November lalu yang mana dia Berjaya mengekalkan clean-sheet, dia memenangi kepercayaan Cheng Hoe untuk terus meng3mudi banteng terakhir pasukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *