Huraian Tentang Pencapaian Renan

33 perlawanan
4 gol
1 assist

4 perlawanan

2 gol

Sejak menyertai Kedah dari Borneo FC, Renan kita tak nafikan sentiasa mempamerkan aksi 100% dalam permainan beliau untuk pasukan. Dia memberikan segala-galanya diperlukan pasukan.

Karakter beliau baik dalam padang atau luar padang banyak membantu beliau menyesuaikan diri dengan environment pasukan. Jenis kelolo orang Kedah panggil.Dalam padang, seorang pemain mempunyai kekuatan pertarungan fizikal, bertindak commander kepada barisan belakang, passion dalam permainan dan pejuang yang tak kenal erti putus asa

Extra Frontman
Renan ni kacukan ball winner boleh, ball playing pun boleh, dia selesa mengawal bola dalam area sebelum membuat vertical pass atau diagonal pass.Renan pemain yang punyai energy dan stamina dalam diri. Tak pernah pun kita tengok Renan ni akan tercungap cungap dalam padang.Ini yang membolehkan dia mengekalkan pengaruh dia dalam padang.

14 Kuning, 2 Merah,

Sedikit merencatkan statistik beliau adalah jumlah kutipan kad beliau. Sepanjang musim lalu, Renan mengumpul 14 kad kuning dan 1 kad merah.Musim ni pula 1 kad merah pada kelayakan ACL. Adakala agak beremosi dalam permainan dan melakukan silly err0rs yang merugikan pasukan. Tapi mempunyai satu pemain ‘keras’ dalam pasukan ok tapi jangan cepat koyak je.

Tidak dinafikan Kedah agak sukar mendapatkan pemain se!ras gaya permainan macam lagenda Cornelius Bernard Hugging, tapi Renan dah letak satu tanda aras antara best defender (dalam Liga M) pada era bola sepak moden kini seiring beberapa nama lain macam Herold Goulon atau Mauricio.Umur pun 28 tahun, ikutkan masa atau timing yany baik ‘pe@k’ bagi seorang pemain bola sepak mencapai tahap terbaik dalam karier mereka.

sumber: Don K-Rul IZham