Hasrat untuk mewakili Malaysia mvsnah

Bekas striker prolifik Felda United dan Kedah, Thiago Augusto Fernandez sah menjadi pemain naturalisasi skuad kebangsaan Bahrain dan sempat diturunkan pada perlawnan men3ntng Oman dalam Kejohanan Gulf of Nations Cup semalam.Pemain yang berusia 29 tahun itu kini beraksi dengan kelab Al-Muharraq serta mempunyai rekod yang cemerlang dalam saingan Liga Malaysia musim 2017 dan 2019 dimana beliau menjaringkan 36 gol dalam 41 penampilan bersama Felda United.

Bagaimanapun, ini bukan kali pertama beliau mewakili Bahrain kerana Thiago sebelum ini beraksi dalam Mil!tary W0rld Games di China dan berjaya membantu Bahrain memenangi pingat emas. Malah, beliau juga merupakan penjaring terbanyak dengan rekod 5 gol.“Saya rasa sungguh gembira dan pada masa yang sama, g3mentar. Ia merupakan tanggungjawab yang besar apabila mewakili sebuah negara tetapi saya sudah bersedia dan lebih yakin. Saya harap dapat menyumbangkan pengalaman yang ada dan bantu pasukan meraih kem3nangan,” katanya seperti dipetik dalam portal sukan dari Brazil,

Selain itu, Thiago juga berpeluang membuat penampilan pertama dalam kempen Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 menentng Kemboja pada bulan Mac tahun depan setelah mendapat hijau daripada Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).Bahrain kini menghuni kedudukan kedua dalam kumpulan C dengan 9 mata dan masih mengekalkan rekod tanpa k@lah dalam 5 perl@wanan setakat ini.“Kami mempunyai peluang yang cerah untuk beraksi dalam Piala Dunia kerana mempunyai barisan jurulatih berkualiti dan kami juga dibarisi oleh ramai pemain berpengalaman. Saya percaya, Bahrain akan mara dengan kerja yang k3ras dan penuh d3dikasi,” katanya.Pada tahun 2017 lalu, beliau pernah melahirkan hasrat untuk mewakili Malaysia dalam satu muat naik dalam laman instagramnya kerana mempunyai rasa cinta terhadap negara ini.

Thiago sebenarnya sudah lama beraksi di Malaysia. Beliau mula menjejakkan kaki di Malaysia pada tahun 2015 dengan meny3rtai Felda United. Jika cukup 5 tahun, sudah tentu Malaysia mungkin mempunyai pemain naturalisasi kedua di bahagian ser@ngan selepas Mohamadou Sumareh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *