FAM Sedang”Pantau” PBSNT

KUALA LUMPUR: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) perlu ‘menyiasat’ Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) yang didakwa belum menyelesaikan !su tunggakan gaji pemain dan pegawai pasukan.

Ia kerana persatuan negeri itu dikatakan mungkir janji selepas didakwa belum melunaskan tunggakan gaji kepada pemain dan pegawai pasukan seperti dijanjikan.

Sumber mendakwa PBSNT berjanji akan membayar tunggakan itu pada 10 Februari lalu, namun bayaran itu belum diterima pemain dan pegawai pasukan.

“Tunggakan ini membabitkan pemain dan pegawai pasukan bagi musim 2018 lagi dan ada juga musim 2019. Kita tidak bising sebab mengharapkan PBSNT bayar dan mereka janji akan membuat bayaran pada 10 Februari lalu.

“Tapi sekarang sudah lewat beberapa hari dan mereka pun tiada hubungi. Saya juga difahamkan ada pemain import sudah buat laporan ke FIFA (Persekutuan Bolasepak Antarabangsa),” kata sumber itu yang enggan namanya didedahkan.

Sekiranya didapati bersalah, PBSNT berisiko dikenakan hukvman berat oleh FAM selepas badan induk bola sepak negara itu jelas sedang bertindak tegas menangani !su tunggakan gaji pasukan Liga Malaysia (Liga M).

Untuk rekod, pendatang baharu Liga Super musim ini, PDRM menjadi pasukan pertama musim ini menerima hukvman FAM selepas dikenakan pemotongan tiga mata susulan masalah tunggakan gaji.

PDRM mempunyai tempoh hingga 28 Februari ini untuk menyelesaikan !su terbabit dan jika gagal, The C0ps akan berdepan pemotongan enam mata lagi.

Dua pasukan lagi, Melaka United dan Kelantan yang terselamat daripada hukvman pemot0ngan tiga mata turut masih berada dalam pemantauan FAM.

Selain itu, usaha BH Sukan untuk mendapatkan penjelasan daripada PBSNT gagal selepas Setiausaha Agungnya, Datuk Tengku Farouk Husin Tengku Abdul Jalil tidak menjawab panggilan telefon.