FAM kena ikhtiar bawa pulang Cools

PERSATUAN B0la Sepak Malaysia (FAM) perlu mencari jalan terbaik untuk memastikan pemain berd@rah kacukan Belgium-Malaysia kel@hiran Sarawak, Johan Dion Cools dapat beraksi bersama skuad H@rimau Malaya.

Presiden Persatuan Jurulatih B0la Sepak Malaysia (PJBM), B Sathianathan menyifatkan kesudiaan Cools untuk menyarung jersi negara adalah petanda baik meskipun perkara itu mungkin mengambil masa beberapa tahun.

(mengambil pemain berdarah kacukan) untuk berada dalam skuad negara adalah t!ndakan tepat sementara menunggu pemain bawah 19 tahun yang sedang menyinar ketika ini untuk betul-betul sesuai berada dalam skuad,” senior katanya kepada Sinar Harian

Menurutnya, ramai yang mungkin tidak bersetuju, namun tidak salah untuk mempunyai pemain kacvkan dalam pasukan.

“Ramai yang kurang setuju nak ambil ramai pemain kacukan dalam pasvkan negara. Abaikan mereka semua ini. Kita tengok pasukan gergasi lain seperti Jepun dan Thailand. Mereka juga pernah mempunyai ramai pemain kacvkan dalam pasvkan mereka. Ia tidak sal@h,” katanya.

Cools pemain berd@rah kacukan Belgium-Malaysia kelahiran Sarawak yang mewakili kelab di Eropah.
Sathianathan menasihati peng3ndali H@rimau Malaya, Tan Cheng Hoe untuk segera melihat dan menilai c0rak permainan Cools.

“Bagi saya, kehadiran pemain kacukan yang bermain di pasukan Eropah ini sudah tentu akan memberikan nilai tambah kepada Harimau Malaya. Kalau dah bermain di Club Brugge, sudah tentu dia seorang pemain yang bagus tetapi terpulang pada Cheng Hoe.

“Jika dia mahu pemain yang mampu memperkuatkan pasukan, dia perlu pergi menilai pemain itu sekarang dan sarankan kepada pihak pengurusan untuk dapatkan Cools,” katanya.

Sebelum ini, Cools melalui Instagram miliknya seolah-olah memberikan petanda mahu mewakili Harimau Malaya selepas berk0ngsi gambarnya memakai jersi pasukan negara.

Selain daripada mewakili kelab di pentas Eropah, Cools yang ber@ksi di posisi pertah@nan kanan juga pernah menyertai pasukan muda Belgium, namun sehingga kini belum lagi pernah mendapat panggilan daripada Roberto Martinez bersama skuad kebangsaan Belgium.

FAM melalui Setiausaha Agungnya, Stuart Ramalingam pula memberitahu, persatuan itu tidak mahu terbvrv-burv kerana perlu meneliti beberapa perkara sebelum boleh memanggil pemain berusia 23 tahun itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *