Eyka Farhana Kantoikan Kehadiran Penyokong JDT

Kisah kejayaan pasukan Johor Darul Ta’zim menjulang kejuaraan sa!ngan Liga Super Malaysia buat kali ke-7 memang satu perkara yang hebat dan wajar diraikan oleh penyokong kelab itu.

Namun, dalam kegembiraan itu ada perkara yang menyebabkan ramai peminat bola sepak lain di Malaysia khasnya tidak berpuas hati dengan pendirian oleh penganjur liga MFL yang dilihat seperti menutup mata berkaitan isu kehadiran para penyokong atau ahli keluarga ke stadium.

Visual kehadiran tersebut telah dimuat naik oleh seorang individu yang menggunakan nama eykafarhana ke platform media sosial Instagram dan telah menjadi topik hangat perbualan netizen mengenai SOP yang diamalkan oleh MFL.Walaupun video tersebut telah dipadamkan, ia sudah banyak tersebar dipelbagai platform media s0sial seterusnya mencetvs persoalan bagaimana ia boleh berlaku sebenarnya.

Kemaskini MFL 29 Julai 2020 Berkenaan SOP

Dalam perkembangan sama, Dato’ Ab Ghani memberitahu perlawanan akan diadakan mengikut Prosedur Operasi Standard perlawanan tanpa penonton seperti yang ditetapkan oleh MFL sebelum ini.

Jelasnya, beliau mengingatkan semua pasukan hendaklah mematuhi arahan seperti yang ditetapkan di dalam SOP pengel0laan perlawnan yang telah diberikan kepada setiap pasukan bertanding.

Sebarang pelanggaran kepada SOP merupakan satu kesalahan yang berat dan menyalahi Akta 342: Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.SOP Pengelolaan Perlawanan Liga Malaysia 2020 adalah turut terpakai bagi pengelolaan perlawnan persahabatan bermula 2 Ogos 2020, katanya

Adakah mereka yang hadir ke stadium ketika perlawnan JDT bertemu Sabah itu dikateg0rikan VVIP yang menyebabkan mereka tidak dikira sebagai penyokong seperti kemaskini diatas?

Perbincangan lain dilaman s0sial juga hangat dimana ada yang memberikan penjelasan bahawa acara tersebut telah menerima kebenaran dari Jabatan Kesihatan Negeri.Melihat kepada isu ini, adalah menjadi satu kewajipan untuk pihak MFL sendiri melalui CEO mereka menyatakan pendirian atau hujah bagi menjelaskan perkara ini samada mengikut SOP yang ditetapkan atau tidak.

Apa yang perlu ditekankan adalah pendirian mengikut apa yang telah ditetapkan tanpa prejvdis kepada mana-mana pasukan sekalipun untuk membuktikan bahawa keputusan yang dibuat tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak sekalipun.

Rujukan SOP COVID-19 Yang Dikeluarkan MFL

Merujuk kepada dokvmen SOP COVID-19 yang boleh dimuat turun melalui laman web rasmi MFL, ada beberapa perkara yang mungkin boleh diperjelaskan lagi kepada semua.Hanya tetamu VVIP dan VIP dibenarkan dan jika ada !ndividu lain, perlu dapatkan kebenaran MFL.Hanya 10 orang tetamu VVIP Pasukan tuan rumah PTR hadir menyaksikan perlawnan dan 6 orang tetamu VVIP pasukan pelawat PL dibenarkan.Namun tiada maklumat mengenai berapa ramai tetamu VIP yang dibenarkan masuk.

sumber:Vocketfc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *