Empat Pasukan Berpeluang Rebut Slot AFC Cup 2021

Malam ini, Johor Darul Ta’zim akan din0batkan sebagai juara CIMB Liga Super 2020 jika berjaya mengutip sekurang-kurangnya satu mata dalam perlawnan menent@ng Sabah di Stadium Sultan Ibrahim.

Berbekalkan 23 mata dengan rekod tanpa kalah selepas 9 perlawnan setakat ini, JDT juga turut mempunyai kelebihan dari segi perbezaan jaringan sebanyak 17 gol mengatasi pencab@r terdekat, Perak.

Kejuaraan kali ketujuh berturut-turut sejak tahun 2014 itu akan memastikan slot ke AFC Champions League menjadi milik skuad H@rimau Selatan untuk saingan musim depan.

Namun begitu, persa!ngan merebut slot ke AFC Cup 2021 yang diberikan kepada tempat kedua tampak lebih seng!t daripada perebutan gelaran juara Liga Super musim ini.Tinggal baki 2 lagi perlawnan, semua pasukan daripada kedudukan kelapan hingga ketiga liga kini sedang bersaing seng!t untuk rebut gelaran naib juara.

Berdasarkan kedudukan carta liga, jarak mata diantara semua pasukan tersebut tidak begitu jauh dan mereka berpeluang memintas antara satu sama lain dengan syarat mengutip 3 mata penuh.

Perlawnan tumpuan minggu ini pasti lebih terarah kepada pertembvngan Pahang menent@ng Perak kerana keputusan perlawnan ini akan memberi peluang kepada Kedah untuk mer@mpas kedudvkan tempat kedua.

Bagaimanapun, Kedah tetap berdepan laluan sukar kerana mereka akan bertemu Melaka pada hari ahad ini dan kemudian membuat pengh!tungan dengan Perak pada minggu depan.

Perlu diingatkan, jika juara Liga Super musim ini merupakan pasukan yang sama menjuarai Piala Malaysia 2020, satu lagi slot AFC Cup 2021 akan diberikan kepada pasukan tempat ketiga Liga Super.

Justeru itu, pasukan seperti Selangor, Melaka, Pahang dan Terengganu tidak seharusnya melepaskan peluang ini untuk membvrv kedudukan terbaik.

Bah@ya juga sedang menanti 3 pasukan iaitu Felda United, PJ City dan juga Sabah kerana mereka beris!ko diturunkan ke saingan Liga Premier pada musim depan jika g@gal mengutip sebarang mata dalam baki perlawnan yang seterusnya

Manakala pasukan PDRM kekal di tangga tercorot dan sah diturunkan ke Liga Premier 2021 setelah gagal mengutip sebarang kemenangan dan hanya mampu mencatat 2 keputusan seri selepas 9 perlawnan. Malah, mereka juga dikenakan hukvman pemot0ngan 3 mata akibat masal@h tunggakan gaji.

sumber:Vocketfc